Nieuws

Fokken op vruchtbaarheid

Door gerichte fokkerij is de vruchtbaarheid van de Nederlandse veestapel verbeterd. Dat zie je aan de dalende tussenkalftijd. Er zijn al bedrijven met een gemiddelde tussenkalftijd van 385 dagen.

De tussenkalftijd van de Nederlandse veestapel daalt. Dat laat zien dat de vruchtbaarheid van de veestapel goed is, aldus vakblad Veeteelt in het artikel 'Focus op vruchtbaarheid werpt vruchten af'. De tussenkalftijd is het aantal dagen tussen twee afkalvingen. Bij grote bedrijven zit die nu al onder de 400 dagen. En er zijn bedrijven die al een tussenkalftijd van 385 dagen hebben.

Tussenkalftijd

De tussenkalftijd is tussen de jaren 2011 en 2015 met ruim tien dagen gedaald aldus Mathijs van Pelt van Coöperatie CRV. Door koeien eerder te insemineren, kun je de tussenkalftijd verkorten, mits de koeien ook vlotter drachtig worden. En dat lukt. Van Pelt ziet dat veehouders meer met de vruchtbaarheid bezig zijn.

Fokkerij

Vruchtbaarheid is deels erfelijk bepaald. Doordat het nu onderdeel uitmaakt van de NVI (Nederlands Vlaamse index), draagt de fokkerij ook bij aan verbetering van de vruchtbaarheid. En die vruchtbaarheid hoeft niet ten koste te gaan van de productiviteit. Lang werd gedacht dat koeien die veel melk geven, lager scoren op vruchtbaarheid. Maar bedrijven die koeien hebben met een gemiddelde productie tussen 9000 en 10.000 kilo melk halen de laagste tussenkalftijd, meldt vakblad Veeteelt.

Hittestress

Dierenarts Peter Vercauteren verwacht dat de hete zomer van 2018 wel effecten zal hebben op de vruchtbaarheid. De vroegembryonale sterfte – tussen 26 dagen en 4 weken na inseminatie – als gevolg van hittestress bij de koeien is groot. De hitte kan tot wel vier maanden later invloed hebben op de vruchtbaarheid van de koeien, aldus Vercauteren.

(Bron foto: Shutterstock)