Nieuws

Folies beste afdekmateriaal tegen onkruid

Uit een test blijkt dat folies 'toch' het beste afdekmateriaal zijn voor het onderdrukken van onkruid. Andere onderzochte afdekmaterialen zijn bladmulch, groencompost en gehakseld stro.

De folies die in het onderzoek, uitgevoerd door HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen, zijn meegenomen, zijn: plastic landbouwfolie van 12 micron en biologisch afbreekbare folie (biodegraderende tuinbouwfolie) van 12 micron.

Alternatief herbiciden

Deze twee afdekmaterialen, meldt Boom in Business (artikel Folie blijft toch beste afdekmateriaal) kwamen als beste uit de bus. Het onderzoek van HAS Kennistransfer vond plaats bij een boomkweker in Zundert en de opzet van de proef is deels opgesteld door ZLTO Deurne/Vakgroep Bomen. Doel van het onderzoek was het vinden van een alternatief voor herbiciden in verband met het steeds beperktere gebruik van deze middelen.

Zowel winter- als zomerstekken zijn onderzocht op groeisnelheid en daarnaast de mate van onkruidonderdrukking en drogestofgehalte van het onkruid bij gebruik van verschillende afdekmaterialen. Andere zaken waarnaar gekeken is, zijn onder meer de houdbaarheid van afdekmaterialen en gebruiksgemak. Verderop in het artikel geeft een aantal specialisten hun visie op de uitkomsten, mogelijke verbeteringen (machinaal aanbrengen folie), wordt stilgestaan bij kosten/kostenbesparing en mogelijk vervolgonderzoek.

(Foto: 'Plastic mulch'. In het onderzoek is gebruik gemaakt van zwarte folies; bron foto: 'Plastic mulch' via Wikimedia Commons, fotograaf onbekend)