Nieuws

FoodBattle: wie heeft de leegste kliko?

De FoodBattle, in 2012 nog een pilot, heeft een vervolg gekregen. Sinds gisteren gingen velen, waaronder inwoners van Wageningen, de uitdaging aan: wie dringt zijn verspilling het meest terug?

Op FoodBattle zijn, naast die van Wageningen, ook de overige battles terug te vinden, te weten: ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), ministerie van Economische Zaken (EZ), Milieu Centraal, Voedingscentrum, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Kennis- en Educatiedeals (KED) Voedsel en Natuur & Milieu.

Dagboek

De site FoodBattle biedt ook informatie over het doel en de werking van de wedstrijd. Het is de bedoeling dat je met een groep mensen (zoals collega’s of inwoners van dezelfde stad) de strijd aangaat tegen voedselverspilling. Deelnemers vulden voorafgaand aan de wedstrijd een formulier in over onder meer voedselaankopen en houden tijdens de battle drie weken lang bij hoeveel voedsel zij weggooien.

Op de site ook informatie over het verloop van eerdere FoodBattles. Zo is 20% verspilling 'al snel haalbaar'. Zie ook het Groen Kennisnet-bericht 20% minder voedsel weggooien over de battle in 2012 en de aankondiging daarvan: 'Food Battles' van start. Hierin ook meer informatie over de achtergronden van FoodBattle en de initiatiefnemers (gestart als initiatief van Afvalbeheerbedrijven Berkel Milieu & Circulus en Wageningen UR Food & Biobased Research).

Wageningse kliko en voedselverspilling

Meer informatie over de wedstrijd tussen inwoners van Wageningen, georganiseerd door onderzoekers van Wageningen UR, is te lezen in het artikel Driegangenmenu uit de kliko (en op de site FoodBattle de webpagina Huidige battles – Wageningen). In Resource is ook het resultaat te zien van de wijze waarop de redactie van dit universiteitsblad insprong op de wedstrijd: zij doorzocht een vuilnisbak in een studentengang in Wageningen en legde de verspilling in het artikel in woord en beeld vast.

Hoe je ervoor kunt zorgen dat in jouw huishouden geen driegangendiners verloren gaan, wordt ook uitgelegd op de FoodBattle-site (filmpjes, tips en links onder het kopje Voedselverspilling). En/of zie het Dossier Voedselverspilling van Wageningen UR.


(Bron foto: Pixabay)