Nieuws

Fries geitenbier trekt aandacht

Tot voor kort voerde de Friese geitenkaasmakerij De Molkerei jaarlijks 2000 liter wei af. Maar nu een bierbrouwer de geitenwei verwerkt in een bier, hoeft dat niet meer. De Weibok werd begin maart op het Lentebierfestival in Leeuwarden gepresenteerd.

Wei is een restproduct dat overblijft na de bereiding van geitenkaas. Hoewel er veel vitamines in zitten, kunnen kaasmakers er niet zoveel mee. Meestal wordt het afgevoerd naar de afvalverwerker. Geitenhouders Hedy en Els den Hartog van kaasmakerij 'de Molkerij' in Oudebildtzijl voeren jaarlijks zo'n 2000 liter af. Zonde vonden ze. Hedy den Hartog nam contact op met een bierbrouwer met het idee de wei te verwerken in bier.

Bier brouwen

De eerste experimenten leverden nog geen goed bier op, zo meldt Nieuwe Oogst in het bericht 'Geitenbier zorgt voor minder afval'. Omdat de wei te vet was, sloeg het bier dood. Nadat de wei ontvet werd met een ontromer, lukte het een beter bier te brouwen.

Lentebierfestival

Op 10 maart werd het bier Weibok op het PINT Lentebierfestival in Leeuwarden gepresenteerd en de reacties waren positief, meldt Nieuwe Oogst. Er is veel belangstelling. De Molkerij wordt veel gebeld, ook een wijnhandel toont interesse.

(Bron foto: Shutterstock)