Nieuws

Functies vervlechten met groene overspanningen

Daken en bruggen met meervoudig ruimtegebruik: praktisch, maar bijvoorbeeld ook groen. Den Bosch krijgt zo’n brug en de vergroende High Line in New York is letterlijk 'hot' (en 'cool' in de zomer).

Deze High Line is een voorbeeld van hoe dood kapitaal levend gemaakt kan worden door te investeren in leefgoed, iets wat ook de insteek is van dakdeskundige Stef Janssen. In het geval van het New Yorkse bouwwerk betreft het een voormalige verhoogde spoorlijn in een arme wijk die na verloop van tijd overwoekerd raakte met wilde planten en kruiden.

In het artikel New Yorks toppertje (Leven op daken) staat dat buurtbewoners wisten te voorkomen dat het bouwwerk werd afgebroken. Inmiddels is het een publiekstrekker, een 2,2 kilometer lang park en dat niet alleen: 'dankzij de High Line willen nu ook meer New Yorkers in dit deel van de stad wonen'.

Sluitpost wordt investering

De meerwaarde van groen is Janssen bekend. 'In tijden van crisis geef je door bijvoorbeeld het dak te vergroenen meerwaarde aan je huis of kantoor.' Terwijl het dak nu nog vaak een sluitpost is, wordt dit straks naar zijn stellige overtuiging de nieuwe investeringsomgeving. Janssen vindt dat nú het moment is om op radicaal andere wijze watergereguleerde stadsnatuur aan te leggen en gebouwvergroening te realiseren. Hij vertelt over gras in plaats van sedum, circulatie/een directe relatie tussen dak en bodem, substraatarme groen-blauwe daken en daklandschappen als klimaatsystemen ('Het dak wordt de nieuwe investeringsomgeving', Leven op daken).

Gecombineerde functies

Ook in het Leven op daken-artikel Verheven fiets- en wandelroute over de te bouwen Paleisbrug in Den Bosch wordt het belang van gecombineerde functies onderstreept. Zo heeft de fiets- en voetgangersbrug mét de functie park het gewonnen van overwegend stalen constructies met alleen de overbruggingsfunctie. In het vakblad Leven op daken worden nog meer voorbeelden gegeven van gecombineerd ruimtegebruik. Denk aan Londense plannen voor een tuinbrug en Rotterdam dat mogelijk ook een eigen 'highline' krijgt.


(Bron foto: Pixabay)