Nieuws

Gaasvliegen tegen wolluizen

Wolluizen zijn lastig te bestrijden insecten in de glastuinbouw. Orchideeëntelers Van den Bos pakt ze sinds kort aan met gaasvliegen die hun werk in sommige opzichten nog beter doen dan chemische bestrijdingsmiddelen.

Zeven jaar geleden begon het bedrijf Bos Orchids & Flowers in Poeldijk - dat toen gespecialiseerd was in snijfreesia's - met de teelt van Dendrobium nobile, een epifytische orchidee. Het plan is om over te stappen op de teelt van andere exclusieve orchideeën. Maar de aanpak trips, de hoofdplaag in die gewassen, werd steeds lastiger.

Geïntegreerde bestrijding

Omdat er steeds minder middelen beschikbaar zijn om trips te bestrijden, en omdat de klanten geen planten willen die met neonicotinoïden behandeld zijn, stapte het bedrijf over op geïntegreerde bestrijding of IPM. Die overschakeling zorgt er wel voor dat nieuwe plagen de kop opsteken, zoals wolluis.

Wolluizen

Die wolluizen werden in het verleden gedood door de werking van middelen die tegen trips ingezet werden. Nu blijkt dat ze lastig te bestrijden zijn. De wolluizen kruipen weg in de bladoksels van de kop van de plant. En de wolluisvrouwtjes beschermen hun eizak met een waterafstotende wollaag.

Gaasvliegen

De glastuinder probeerde aanvankelijk die wolluizen aan te pakken met sluipwespen, maar het resultaat daarvan viel tegen. De roofkever Cryptolaemus deed het wel goed, zo is te lezen in vakblad 'Onder Glas', maar die bleek te gevoelig voor chemische middelen. De gaasvlieg Chrysoperla carnea bleek een succesvolle bestrijder van de gaasvlieg zo is te lezen in het artikel 'Fascinerend hoe gaasvlieglarven met hun scharen de wolluis vastgrijpen'. Die gaasvliegen werden aanvankelijk ingezet tegen bladluizen, maar blijken ook wolluis, spint en trips aan te pakken

Teeltmanager Jack van Wingerden is zeer te spreken over de gaasvlieg. Ze doen het werk beter dan chemische middelen, zegt hij in het artikel. De gaasvlieglarven duiken meteen de kop van de plant in om de wolluizen op te zoeken. Gewasbeschermingsadviseur Marcel Verbeek van Biobest legt in het artikel uit dat je de gaasvlieglarven vooral in kunt zetten als 'brandblusser' in haarden van wolluis.

(Bron foto: Flickr, Frans )