Nieuws

Garnalencocktail roept ook dierenwelzijnsvragen op

Mensen die dierenwelzijn belangrijk vinden moeten mogelijk ook vragen bij de garnalencocktail gaan stellen. Onderzoekers van de universiteit van Belfast hebben nieuwe aanwijzingen gevonden dat ook schaaldieren pijn ervaren.

Krabben leren van pijnervaringen

Onderzoekers van de universiteit van Belfast voerden een aantal experimenten uit met strandkrabben. De onderzoekers wilden vaststellen of de reactie op een elektrische schok meer is dan een simpele reflex. In het eerste experiment kregen krabben de gelegenheid om vanuit een verlichte ruimte een donkere schuilplaats te zoeken. Na hun keuze kreeg de helft van de krabben een kleine elektrische schok. Hierdoor vluchtten ze uit hun schuilplaats. Vervolgens werd de hele groep opnieuw in het licht geplaatst en kregen ze opnieuw de gelegenheid een schuilplaats te zoeken. Vrijwel alle krabben, met of zonder schokervaring kozen dezelfde schuilplaats als in het eerste experiment. Krabben die eerder waren blootgesteld aan een elektrische schok en weer voor dezelfde schuilplaats hadden gekozen ontvingen nu opnieuw een schok. Bij het derde experiment bleek dat deze krabben nu de eerste voorkeursschuilplaats vermeden. Volgens de onderzoekers duidt dit snelle leren om schuilplaatsen te vermijden dat krabben pijn kunnen ervaren en dat er meer aan de hand is dan slechts een reflexreactie.

Nieuw leven in langer bestaande discussie

De onderzoeksresultaten trokken wereldwijd aandacht en bliezen een al veel langer bestaande discussie nieuw leven in. De BBC paste in haar berichtgeving de onderzoeksresultaten gelijk toe op de praktijk van het levend koken van kreeften. Het Belgische dagblad ‘De Morgen’ eveneens. In het Britse dagblad ‘The Guardian’ stelden andere onderzoekers dat met dit onderzoek pijnbeleving bij krabben nog niet overtuigend was aangetoond. Het vermijden van mogelijk schadelijke prikkels is nog niet hetzelfde als pijn ervaren volgens een van de commentatoren. Andere onderzoekers bepleiten vanuit het voorzorgsprincipe een zorgvuldiger omgang met schaaldieren.


(Bron foto: Wikimedia, Hans Hillewaert)