Nieuws

Garnalendoppen in voeding is markt in de dop

Het binnenste zachte deel van een garnaal is slechts eenderde van zijn gewicht. De voedingsrijke, gezonde garnalendop die na het pellen overblijft, is een prima ingrediënt voor voedingsmiddelen.

Met dit als gegeven werken diverse partijen, waaronder Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL), aan productontwikkeling. Studenten werken binnen het project Gezondheid met smaak, een project van de Innovatiewerkplaats (IWP) Health, Food & Technology, aan de ontwikkeling van bouillonblokjes uit garnalendoppen.

Fermenteren met zwammen

Ook InnovatieNetwerk stimuleert productontwikkeling op basis van garnalendoppen. Een van haar partners fermenteert garnalendoppen met behulp van een eetbare paddenstoel. In de conceptwijzer ShrimpFun, ook garnalendoppen kun je eten! is te lezen dat gemikt wordt op 3 consumentklare producten om vervolgens te werken aan opschaling. Gebleken is dat koningsoesterzwam, geënt op een mengsel van garnalendoppen, graan en groenten, het meest succesvol is. Resultaat is een product rijk aan voedingsvezels, vitamines en eiwit.

Ouderen en jongeren

InnovatieNetwerk meldt dat de propositie voor de consument drieledig is: lage prijs, gezond en duurzaam. Ook voor genoemde hogeschool zijn gezondheid en duurzaamheid voorname uitgangspunten. Het project, een initiatief van de lector en Health & Food, won begin deze maand de Lidl Voedselprijs (ieder jaar uitgereikt tijdens Duurzame Dinsdag). Zie ook het bericht Garnalendoppen Feike van der Leij winnen Lidl Voedselprijs op Duurzame Dinsdag.

In het bericht is te lezen dat de doppen chitine (een polymeer, waarvan slankmakers kunnen worden gemaakt) bevatten en kalk en eiwitten. In het filmpje Restmateriaal uit garnalenbranche als nuttige voedingsstof wordt uitgelegd dat de doelgroepen ouderen en jongeren (met obesitas) zijn. Binnen de projectgroep wordt onderzocht hoe hoogwaardige eiwitten en langzame verteerbare koolhydraten geïsoleerd kunnen worden uit de garnalendoppen om daarmee vervolgens voedingsmiddelen te verrijken.

Verkoopbare reststroom

Voor de projectgroepen is het van belang dat de stroom garnalen die naar Marokko verscheept wordt om daar gepeld te worden, beperkt wordt. De inzet van een pel-machine ter plekke houdt de garnalendoppen hier die vervolgens niet als 'onverkoopbare reststroom' de pellerij verlaten, maar als goedkope grondstof voor lokale voedselproductie.


(Bron foto: Pixabay)