Nieuws

Geautomatiseerd transport verlicht werk in kas

Samenvatting
  • Onderwerp
    Glastuinbouw, Arbeid, Intern transport, Automatisering
  • Interessant voor
    Glastuinders
Bekijk de bronnen
Arbeidsverlichting en -besparing en kwaliteitsverbetering zijn volgens glastuinbouwers pluspunten van geautomatiseerd intern transport. Het blad Onder Glas gaat hier in vier artikelen dieper op in.

Onder Glas ging langs bij een teler van siergrassen (Leegloop flink teruggedrongen door automatisch transport), van komkommers (Nieuw oogst-sorteersysteem moet hogere arbeidskosten compenseren), van gerbera's (Automatisch transport goed voor mens, beurs en bloem) en van groenteplanten, bloeiende potplanten en beworteld perkgoed (Logistiek systeem bespaart arbeid en geeft kwaliteitsverbetering).

Arbeidsbesparing en kwaliteitsverbetering

De komkommerteler prijst het aangeschafte transportsysteem in combinatie met hogedraadteelt omdat dit zorgt voor een gelijkmatigere oogst van een uniform product en arbeidsbesparing tot zo’n 30%. De gerberateler die gebruik maakt van elektrotrekkers op een inductiebaan en trolleys op een buisrail bespaart tot 20% op arbeid. Daarnaast zegt hij dat de investeringen de kwaliteit van het product verbeteren.

Ook de plantenkweker ziet deze voordelen. In het artikel over deze teler wordt dieper ingegaan op het volledig geautomatiseerd logistiek systeem waar hij gebruik van maakt (denk aan rolcontainers, uitgerust met chip, en opraaprobots).

Flexibeler, maar wennen

De teler van siergrassen benadrukt vooral het voordeel van arbeidsverlichting. Vooral het oppotten in de winterperiode zorgde in de oude situatie voor zwaar werk, meldt Onder Glas. Een stagiair van de HAS heeft knelpunten en mogelijke oplossingen benoemd. Het rapport dat de student schreef, vormde voor de teler de basis om op zoek te gaan naar een geschikt systeem.

Het gezozen systeem zorgt ervoor dat het oppotten en rapen veel sneller gaat, dat de vakken minder leeglopen en meer planten per vierkante meter mogelijk zijn. De teler vindt dat hij nu flexibeler werkt, maar dat het wel wennen is: ‘anders plannen, anders sturen, anders neerzetten’. Een nadeel vindt hij dat er nu meer staat wat kapot kan gaan.


(Bron foto: Thinkstock)

Bronnen

(4)