Nieuws

Geautomatiseerde transport in paprikateelt

Door als paprikateler het intern transport te automatiseren, kun je besparen op arbeid. En als je het transport integreert met andere bedrijfssystemen, kun je ook werken aan productverbetering.

Paprikateler Peter Cox in het Belgische Loenhout heeft een bedrijf van 4,4 hectare groot. Tot voor kort was een medewerker, tevens bedrijfsleider, de hele dag bezig de geoogste paprika's te transporteren met een elektrotractor. Nu hij het transport geautomatiseerd heeft, kan zijn medewerker zich met andere zaken bezig houden. Vakblad Onder Glas besteed ging bij hem langs.

In twee artikelen worden geautomatiseerde transportsystemen bij paprikatelers onder de loep genomen. Het systeem van Cox wordt belicht in het artikel 'Eenvoudig plan groeide uit tot compleet transportsysteem'. En in het artikel 'Integratie logistiek en datamanagement verbetert grip op processen' laat paprikakwekerij Duijnisveld in Nieuwveen zien hoe je een geautomatiseerd systeem kunt integreren met een andere bedrijfsprocessen.

Automatically guided vehicles

Bij het paprikabedrijf van Cox staat een onbemande heftruck centraal. Die heftruck zorgt dat het geoogste product in verzamelbakken in een buffer komt te staan. Twintig automatisch rijdende oogstwagens brengen de paprika's via een inductiekabel naar een verzamelbak.

Ook bij paprikakweker Duijnisveld gaat het transport via automatisch rijdende voertuigen of AGV's (Automatically Guided Vehicles) die geleid worden via een inductiebaan in de betonvloer. Terwijl die wagens de paprika's naar de bedrijfsruimte vervoeren, vindt er ook padregistratie plaats. Zo kan de teler het groei- en oogstproces van het gewas volgen.

Productverbetering

Op elk moment is voor Duijnisveld duidelijk waar het product zich bevindt. Zo heeft hij zicht op het verloop van verschillende processen en op de kwantitatieve en kwalitatieve prestaties van individuele medewerkers. Dat heeft geleid tot productverbetering.

Duijnisveld ziet nog wel mogelijkheden om het systeem uit te breiden. Zo denkt hij aan een registratiepakket zodat een medewerker bijzonderheden als ziekten, plagen of beschadigingen aan een gewas kan melden.

(Bron foto: Pixabay)