Nieuws

Geboren boer breidt melkveehouderij uit

Melkveehouder John Klaver denkt aan de toekomst en wil zijn melkveehouderij uitbreiden tot 700 koeien. Maar de buurvrouw is tegen de bouw van een megastal. Op maandagavond 4 januari zond EO de documentaire uit.

De documentaire laat de worsteling zien van de familie Klaver in het Noord-Hollandse Winkel. Al generaties bestaat het familiebedrijf waar ze melkvee houden en kaas maken. Om zelfstandig te blijven wil John Klaver, de eigenaar van het bedrijf, uitbreiden. De nieuwe stal moet plaats bieden aan 700 melkkoeien zodat hij zijn kaasfabriek volledig zelf van melk kan voorzien, zo is te zien in de documentaire ‘Geboren Boeren’. Wanneer hij de hele keten, van grasspriet tot verpakking, in handen heeft, kan hij kwaliteit waarborgen. En dierenwelzijn staan bij hem hoog in het vaandel. ‘Gezonde en tevreden dieren zijn de basis voor de lekkerste kaas’ is zijn slogan.

Megastal

Maar er is een probleem. De stal heeft de omvang van een megastal. De milieu- en dierenbeweging komen in het geweer en ook de buurvrouw is niet blij met de uitbreiding. Ze wil geen grote stal naast haar erf; bovendien twijfelt ze aan de dierenliefde van Klaver. Hij jaagt, schiet op hazen. Er worden bezwaarschriften ingediend. Na een uitspraak bij door de Raad van State, in april 2015, krijgt Klaver toestemming voor de uitbreiding.

De documentaire werd op maandag 4 januari 2016 uitgezonden door de EO op NPO2. Je kunt de documentaire nog bekijken via uitzending gemist. Op de facebookpagina meldt Klaver dat de bouw van de uitbreiding begonnen is.

(Bron foto: Pixabay)