Nieuws

Gecontroleerde wortelgroei van bomen

Bomen langs fietspaden dragen bij aan genot, mits de wortels de verharding niet opdrukken. Een wortelgeleidingsscherm kan ongewenste wortelgroei beperken.

Bomen langs een fietspad zijn handig. Ze beschutten je tegen de wind en bieden schaduw in de zomer. Daarnaast vervullen bomen ook andere functies. Bomen nemen CO2 op, maken de stedelijke omgeving aantrekkelijker en dragen bij aan een gezonde leefomgeving. Maar bomen kunnen ook voor hinder zorgen. Wortels kunnen de verharding van een fietspad opdrukken. De oneffenheid in het fietspad is hinderlijk voor fietsers en skaters. Bij valpartijen met vervelende consequenties kan een beheerder van het fietspad aansprakelijk gesteld worden.

Wortelweringsscherm

Vakblad Boomzorg laat in een artikel ‘Gecontroleerde wortelgroei door de inbouw van wortelweringsschermen’ zien hoe je die wortelgroei kunt beperken door een verticaal scherm naast het fietspad in de bodem te plaatsen. De boomwortels kunnen zo niet onder het fietspad groeien. Het wortelweringsscherm is een vinding van een Duitse groenvoorziener. Het scherm wordt met een speciale wortelweringsfrees ingebouwd. Al eerder publiceerde het vakblad artikelen over manieren om wortelopdruk te voorkomen met wortelgeleidingssystemen of een systeem met een zwevend fietspad.

Groeiplaatsconstructies

Martien van Diest en Henco van Ravenswaaij, twee studenten van de hbo-opleiding Tuin en Landschap (Van Hall Larenstein) zochten afgelopen jaar uit welke mogelijkheden er zijn voor groeiplaatsconstructies van bomen. Met die constructies kunnen bomen in een hoogstedelijke omgeving toch goed groeien zonder hinder te veroorzaken. In een overzichtsartikel 'How trees survive in the urban jungle' hebben ze mogelijkheden op een rij gezet.

(Bron foto: Pixabay)