Nieuws

Geen internationale evenementen door uitbraak rhinovirus bij paarden

Alle internationale paardenwedstrijden zijn afgelast door een uitbraak van het rhinopneumonie-virus in het Spaanse Valencia. Vier paarden zijn inmiddels overleden door dit virus. In Nederland is er nog geen uitbraak gemeld.

De FEI (Fédération Équestre Internationale, de internationale paardensportfederatie) maakte op 1 maart bekend dat in tien Europese landen alle internationale evenementen voor paarden tot 28 maart zijn gecanceld in verband met een uitbraak van het rhinopneumonievirus in het Spaanse Valencia. Die uitbraak begon tijdens een internationaal concours. Vier paarden zijn overleden, meldt het FEI, en bij tenminste zeventien is het virus vastgesteld.

Rhinopneumonie

In Nederland is nog geen uitbraak van het virus vastgesteld meldt de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Maar deze organisatie is wel in overleg met de werkgroep Diergezondheid van de Sectorraad Paarden om te kijken of er extra maatregelen nodig zijn.

Het rhinopneumonievirus of Equine rhinopneumonie is geen onbekend virus het is een herpesvirus dat in de winter vaker de kop opsteekt. Er zijn drie verschijningsvormen van het virus een verkoudheidsvorm, een abortusvorm en een neurologische vorm. De eerste vorm komt het meest voor. De neurologische variant komt minder vaak voor, maar is zeer besmettelijk en kan het zenuwstelsel aantasten.

Besmetting

Het virus kan van het ene paard op het andere worden overgedragen via lucht, kleding of handen of via direct contact tussen paarden. Juist tijdens een internationaal concours kan besmetting snel plaatsvinden.

Meer informatie over het rhinopneumonie-virus vind je in het dossier Rhinovirus bij paarden van Groen Kennisnet.

(Bron foto: Thinkstock)