Nieuws

Gefragmenteerde kennis over het effect van lichtkleuren op planten

Licht is nodig voor de fotosynthese, het proces waarbij planten water en koolzuur met hulp van licht omzetten in suiker. Maar licht doet meer. Het beïnvloedt de groei. En de kleur van het licht speelt daarbij een rol. Maar de kennis over licht is versnipperd.

Er is veel gefragmenteerde kennis over licht, schrijft vakblad Onder Glas in een achtergrondartikel over licht. Om orde in de chaos te scheppen, onderscheiden de auteurs van het artikel 'Plant reageert op korte en lange termijn verschillend op lichtkleur' twee processen.

Het eerste proces is de fotosynthese, het proces waarbij planten met hulp van licht suikers vormt uit water en koolzuur. Het andere proces is de fotomorfogenese. In dat proces gaat het om de invloed van licht en lichtkleur op de groei en ontwikkeling van planten.

Lichtkleur

De lichtkleur speelt een rol. Zo is bekend dat rood licht voor de fotosynthese de meeste efficiënte lichtkleur is, maar als je planten alleen rood licht geeft, dan gaat er iets mis. Er worden geen nieuwe fotosynthese reactiecentra gevormd. Na een kleine week treedt er al veel schade op. Met blauw licht zou je de opening van huidmondjes kunnen sturen. De huidmondjes gaan verder open zodat een plant meer CO₂ op kan nemen, maar op lange termijn kan het averechts werken.

Lichtspectrum

Onderzoeker Keith McCree heeft in de jaren zeventig in kaart gebracht welke kleuren door de plant gebruikt worden. Hij kwam zo tot het PAR-traject (photosynthetically active radiation), dat is ruwweg het lichtspectrum met een golflengte tussen 300 en 700 nanometer. In het artikel wordt uitgelegd hoe lichtkleuren van invloed zijn op de fotosynthese. Bladkleuren spelen er ook een rol in. Bladeren met rode of paarse kleuren, bladeren die veel anthocyaan bevatten, absorberen lichtenergie maar dragen die minder goed over aan het bladgroen.

Veel vragen

De kleur van het licht kan sterk variëren, ook binnen het gewas. Bij de top van een plant is het spectrum anders dan lager in het gewas. Omdat licht ook een rol speelt bij fotomorfologische processen, is het belangrijk dat jonge planten het juiste lichtspectrum krijgen. De verhouding tussen rood en verrood licht is belangrijk, want die verhouding is erg bepalend voor veel fysiologische processen.

De opkomst van led-belichting opent veel nieuwe perspectieven omdat je het lichtspectrum makkelijk kunt beïnvloeden. Maar op dit moment zitten we in een fase dat de mogelijkheden veel vragen oproepen.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(2)