Nieuws

Genezen in een groene ruimte

Omdat een groene buitenruimte bij kan dragen aan genezing, richten zorginstellingen hun buitenruimte in als zorgzame omgeving of caring environment.

Dat groen en de buitenruimte kunnen bijdragen aan gezondheid en welzijn is bekend, schrijft vakblad Stad+Groen. Vanwege de bijdragen van de omgeving aan het genezingsproces, hanteren zorginstellingen de term healing environment. Groenbedrijf Loohorst vindt dat het belang van groen en de buitenruimte breder is en spreekt daarom liever van 'caring environment'. Het artikel 'Caring environments' laat zien hoe zo'n caring environment er uit ziet.

Interactie

Als voorbeeld wordt de inrichting van de buitenruimte bij zorginstelling 's Heeren Loo op Groot Schuylenburg bij Apeldoorn beschreven. Die parkachtige omgeving wordt gebruikt door bewoners, personeel, familie, vrienden en buurtbewoners. De inrichting is zo dat er veel interactie is met de aansluitende woonwijk.

Genezing

Het Edese ziekenhuis de Gelderse Vallei omarmt het principe dat voeding en beweging de bouwstenen zijn voor een snel herstel van een patiënt. Daarom is het buitenterrein ook ingericht als een zorgzame omgeving. In de patio van het ziekenhuis kweken leerlingen van Aeres groenten die weer beschikbaar worden gesteld aan bezoekers en patiënten.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(2)