Nieuws

Geslaagde Inspiratiedag Food 2016

Tijdens de Inspiratiedag Food van maandag 14 maart hielden ruim 100 deelnemers zich bezig met ontwikkelingen in de voedseltransitie. De inleidingen en lesmaterialen die gepresenteerd werden, zijn beschikbaar.

Tijdens de Inspiratiedag Food 2016, die maandag 14 maart georganiseerd werd door het OnderwijsVernieuwingsProgramma (OVP) Voedsel en Consument, was de blik gericht op de conceptuele en technologische ontwikkelingen in de voedseltransitie naar een gezond en duurzaam voedselpatroon. Diverse sprekers lieten zien welke bewegingen zichtbaar zijn. Wat zijn speerpunten van lectoraten op dit gebied? En wat is de visie van het bedrijfsleven?

Visie

Programmaleider Gerry Kouwenhoven verzorgde de kick-off op de passende locatie bij 'De Moestuin' in Utrecht, waarna vijf keynote speakers hun visie gaven. Rob Baan, Koppert Cress BV, trapte af met 'Groen op je bord, het menu van een visionair'. Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid, en Esther Nederhof, lector Gezonde & duurzame voeding en welvaartsziekten, verzorgden daarna een duo presentatie met de titel 'Nieuwe kansen voor groenten en fruit'.

Sandra van Kampen, Schaal van Kampen, sloot naadloos aan met haar presentatie 'Bonen' waarin de vraag 'De bonen-beweging: hoe creëer je maatschappelijke beweging voor meer peulvruchten?' centraal stond. Die presentatie sluit aan bij 2016, het Jaar van de Peulvruchten. Het ochtendprogramma werd afgesloten door Arry Verhage, Centrum voor Innovatief Vakmanschap Agri & Food en Paula Hehewerth, Centre of Expertise Food.

Keukentafelgesprekken

Tussendoor was er een Coffee-Walk-Talk. Deelnemers konden elkaar ontmoeten en brainstormen over de vraag: Hoe kunnen we elkaar verbinden als het om voedseltransitie gaat? Welke rol is weggelegd voor de overheid, het onderwijs, de voedselindustrie en de supermarkt? Tijdens de lunch gingen de meeste gesprekken ook over de voedseltransitie en genoot iedereen van de bonensalades en de biologische broodjes, soep en de zon. Jens Baan verzorgde een proeverij van Koppert Cress met de mobiele cressact.

Het middagprogramma startte met zeven keukentafelgesprekken. Gespreksonderwerp was doorwerking van de nieuwe kennis naar het onderwijs. Input van experts uit onderzoek, onderwijs en ondernemers zorgen voor een actueel beeld en een goede aansluiting op de wensen van het werkveld. Zo werden er lesmaterialen gepresenteerd: een wikiwijsarrangement Reiniging en infectie, Kiemquest en het Genomisch kookboek (een leerlingenhandleiding).

Snacks

Na een presentatie van Ariette Matser, Senior-onderzoeker Sustainable Processing Wageningen UR, werden de deelnemers verrast met snacks van OrfiFood en een toelichting op dit nieuwe product door Rien Vervoort. Vega Mania Trading verzorgde de pitch over puffins, een innovatief en gezond product.

Tijdens de kick-down zijn de resultaten van de keukentafelgesprekken gepresenteerd. De ruim 100 deelnemers van de 'Inspiration Day Food 2016' kijken terug op energieke en inspirerende dag.

(Bron foto: OVP)