Nieuws

Geur inzetten voor gezonder voedselpatroon

Geur is heel belangrijk voor onze smaakbeleving en speelt onbewust een belangrijke rol bij onze eetbeslissingen. Je zou geur in kunnen zetten voor het opwekken van eetlust bij ouderen. En je kunt mensen met geuren verleiden meer groenten en fruit te eten.

Veel eetbeslissingen worden onbewust gebaseerd op zintuiglijke informatie die we binnenkrijgen. Geur speelt daarbij een heel belangrijk rol, zo legt neurowetenschapper Sanne Boesveldt uit in een videocollege van de Universiteit van Nederland. Veel van wat we proeven wordt bepaald door geuren. Mensen die hun reukvermogen verliezen, of die tijdelijk niet kunnen ruiken door een verstopte neus, merken dat. Ze proeven veel minder. Met je neus dicht kun je alleen de vijf basissmaken waarnemen: zoet, zuur, zout, bitter, umami of hartig.

Bananengeur

Dat de invloed van geur op onze eetbeslissingen belangrijk is, blijkt uit experimenten. Proefpersonen verbleven in kamers waarin verschillende geuren werden verspreid. Steeds werd hen gevraagd: hoeveel trek heb je in een broodje kaas? Of een stukje chocola? Als mensen aan de geur van tomatensoep waren blootgesteld, kregen ze trek in tomatensoep. Maar ze kregen ook meer trek in andere hartige producten. Werden mensen blootgesteld aan bananengeur, dan kregen ze trek in bananen of andere zoete producten. En als je wordt blootgesteld aan komkommergeur, dan krijg je ook trek in andere groenten en fruit. Zo kun je groenten en fruitaankopen stimuleren, betoogt Boesveldt.

Geuren blijken veel te doen met mensen. In een experiment met een MRI-scanner werd gekeken welke gebieden in de hersenen actief worden bij bepaalde geuren. Als mensen iets ruiken, blijkt de primaire reukcortex actief te worden. Dat blijkt gek genoeg ook zo te werken bij mensen die niet kunnen ruiken. Ook bij hen zie je hersenactiviteit in die reukgebieden.

Eiwitgeuren

Dat mensen niet meer kunnen ruiken, kan verschillende oorzaken hebben. Het kan komen door een ongeluk, een klap op je hoofd of door medicijngebruik. Het komt ook voor bij hersenziektes. Na reukverlies hebben mensen minder trek in voedsel. Bij een chemotherapie kan het reukvermogen verminderen waardoor ze minder trek hebben. Ze eten minder eiwitrijke en vetrijke producten en krijgen zo minder energie binnen. Dat effect is echter van tijdelijk aard.

Je kunt geuren inzetten voor het opwekken van eetlust, zegt de onderzoeker. Je zou het bijvoorbeeld in kunnen zetten bij ondervoeding van ouderen. Voor hen is het belangrijk dat ze voldoende eiwitten binnen krijgen. Je kunt die eiwitconsumptie stimuleren door ze bloot te stellen aan eiwitrijke en hartige geuren zoals vleesgeur of kaasgeur.

(Bron foto: Shutterstock)

Publicaties

(4)