Nieuws

Gevolgen van hoge energieprijzen voor glastuinbouw

Sierteelt onder glas
Bron foto: Juburg, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    glastuinbouw, energieprijzen, energiebesparing
  • Interessant voor
    glastuinders
Bekijk de bronnen
De energiecrisis had een grote impact op de Nederlandse glastuinbouw. Toch heeft de kostenstijging voor energie niet gezorgd voor een groot aantal faillissementen. In de potplantensector hebben de hoge energieprijzen wel een negatief effect op het inkomen gehad.

Dit blijkt uit het rapport ‘Onderzoek naar de gevolgen van hoge energieprijzen in de glastuinbouw in de periode medio 2021 tot en met het eerste kwartaal van 2023’ van Wageningen Economic Research.

De belangrijkste directe en indirecte gevolgen:

  • Om kosten te besparen heeft 70% van de glastuinbouwbedrijven de teelt en bedrijfsvoering moeten aanpassen. Tijdens de energiecrisis zijn elf bedrijven failliet gegaan en zo’n honderd bedrijven gestopt.
  • De sierteeltsector is het hardst geraakt door de hoge energieprijzen. In de onderzoeksperiode zijn de inkomens van deze sector sterk gedaald en ook niet meer gestegen.
  • Het totale energieverbruik is gedaald omdat tuinders extra geïnvesteerd hebben in onder andere LED-verlichting en tweede energieschermen. In de toekomst levert dat een grote energiebesparing op.
  • De lange termijneffecten van de energiecrisis op de glastuinbouw zijn moeilijk te voorspellen, en dan vooral voor de sierteeltsector. De onderzoekers raden het toekomstige kabinet aan om vooral deze sector in de gaten te houden.