Nieuws

Gewasbescherming met geuren

Kun je geuren inzetten om plantenplagen te voorkomen? Of om malariamuggen te vangen? Wetenschappers denken dat het kan, maar werkt het ook in de praktijk?

Je kunt katten verjagen met de geur van azijn of citrus. Vlinders worden aangetrokken door geuren. Mogelijk kun je ook andere overlastgevende dieren verjagen met geur of nuttige insecten aantrekken. Kan dat echt? Martin Hell van het instituut CINVESTAV-Irapuato in Mexico denkt van wel.

Mogelijkheden

In het artikel ‘Geuren: alternatieven voor de chemische bestrijding van plagen in de landbouw’ legt Hell uit dat planten geuren uitstoten op het moment dat ze beschadigd worden. Ze trekken zo natuurlijke vijanden aan. Ook Marcel Dicke ziet mogelijkheden, niet alleen voor de bestrijding van plaaginsecten op planten, maar ook om malariamuggen te vangen met mensengeuren. En Herman van Bekkem, campagneleider van Greenpeace ziet ook mogelijkheden voor de landbouw. In Afrika bijvoorbeeld, telen boeren maïs met stroken gras ertussen. Het gras trekt met zijn geur plaaginsecten aan, maar die insecten kunnen zich er niet op voeden en vermeerderen.

Geurdetectie

Dichter bij huis zijn er mogelijkheden in de glastuinbouw. Zo presenteerde Wageningen UR in 2015 een onderzoek naar geurdetectie als middel om haarden van wolluizen op te sporen. Wanneer planten aangetast worden door de wolluis, produceren ze een andere geur. Door die geurt te detecteren, weet je waar de wolluis zit, en kun je ze gericht bestrijden.

De mogelijkheden lijken veelbelovend. Helaas is er op dit moment nog geen praktische toepassing.

(Bron foto: Fotowedstrijd Groen Kennisnet, Esther en Danny Wessels)