Nieuws

Gewassensoren monteren doe je zo

Het monteren van gewassensoren op een spuitmachine is niet erg moeilijk. Binnen een dag is de klus te klaren. Het moeilijkste blijkt de montage van het zogeheten harnas.

Hoe je zelf gewassensoren kunt monteren, is te lezen in het artikel ‘Precisieklusje: gewassensoren monteren; zo doe je dat’ in het blad LandbouwMechanisatie. Daar wordt stap voor stap uitgelegd hoe de montage in zijn werk gaat.

Managementinformatie

Gewassensoren laten zien hoe de plant zich voelt. De reflectie van het gewas geeft aan of de planten gezond zijn, een extra bemesting kunnen waarderen of een bespuiting nodig hebben. Een gewassensor geeft veel extra managementinformatie, maar die moet nog wel geinterpreteerd worden. Dat een plant het binnen het perceel minder goed doet kan bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door een verdichte laag, een oude sloot of wateroverlast.

Monteren

Het monteren van een set gewassensoren kan de dealer doen, maar je kunt het met een paar instructies ook zelf.

Het blad LandbouwMechanisatie monteerde twee Ag Leader Optrx-sensoren op een 39 meter brede spuitboom van een Agrifac ZA2700 zelfrijder en concludeerde dat het niet veel werk is, maar dat je wel wat geduld moet hebben. Vooral het monteren van het harnas, de bekabeling die de sensoren met de stroomtoevoer en de monitor in de cabine verbindt, zorgde voor de nodige hoofdbrekens. Uiteindelijk neemt het monteren van de sensoren een dag in beslag.(Bron foto: Thinkstock)