Gezenderde wolf trok door Oost-Nederland
De in België gesignaleerde vrouwelijke wolf is in 2016 geboren in Duitsland. Deze wolf kreeg door Duitse onderzoekers een zender om en de naam Naya. Eind december stak de wolf de Nederlandse grens over. Ze trok tussen 18 december en 3 januari door Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg naar België. Dat publiceerden Nature Today en Wageningen University and Research in een nieuwsbericht. Naya is daarmee de eerste officiële wolf in België.
Tijdsbesteding
Dankzij de zender is de route van Naya nauwkeurig vast gelegd. De route kun je terugvinden op Vroege Vogels. Door het spoor terug te volgen kan ook het dieet van de wolf worden vastgesteld. Zoals het er uit ziet at ze voornamelijk herten, hazen, konijnen en andere wilde prooien. In samenwerking met de unit Fauafonds van BIJ12 onderzoekt Wageningen Environmental Research ook of de wolf schapen heeft gedood. In een later stadium vindt onderzoek plaats naar onder andere het activiteitenpatroon, terreingebruik en mogelijke obstakels op de route. Vroege Vogels interviewde onderzoeker Hugh Jansman over de reis van Naya.
Wolven spotten
Was het in 2016 nog afwachten hoe en of de wolf naar Nederland terug zou keren, januari 2018 blijkt dat de wolf vrijwel permanent in Nederland verblijft. Maar wolven zijn schuwe dieren, en worden daarom niet vaak gespot. In Nederland kun je waargenomen wolven doorgeven op de website Wolven in Nederland. In België kun je op Welkom wolf volgen waar wolven zijn gesignaleerd. Duitsland heeft eveneens een aparte website. De wolf heeft in Nederland een beschermde status.
Informatie over de wolf
Binnen Groen Kennisnet kun je meer over de wolf lezen in het dossier terugkeer van de wolf en zoeken naar publicaties in de collectie. Ook de WUR heeft een dossier over de wolf.