Nieuws

Gezond blijven zonder vlees

Is het wel gezond om geen vlees te eten? Mis je dan geen essentiële voedingsstoffen? Universitair docent Ann Meulemans legt in een video uit dat je ook zonder vlees gezond kunt blijven. Maar je moet wel goed nadenken over wat je dan eet.

Vegetariërs hebben verschillende motieven om minder vlees te eten: de productie van vlees is milieubelastend, dieren worden niet goed behandeld of het eten van het is niet gezond. Maar is dat laatste ook zo? Mis je geen essentiële voedingsstoffen als je geen vlees eet? In een video maakt Ann Meulemans, docent voeding en gezondheid aan de KU Leuven, duidelijk welke voedignsstoffen in vlees zitten. En hoe je kunt zorgen dat je toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt als je geen vlees eet.

Eiwitten

Vlees is een heel goede bron voor verschillende essentiële voedingstoffen, zo legt Meulemans uit. In vlees zitten vitaminene B, mineralen en vooral eiwitten en vetten. Eiwitten bestaan uit verschillende aminozuren. Sommige van die aminozuren zijn 'essentiële aminozuren'. Deze aminozuren moeten deel uitmaken van je dieet omdat je lichaam ze niet zelf kan maken. Vlees is wat dit betreft goede voeding omdat de essentiële aminozuren in de juiste verhouding aanwezig zijn.

Als je geen vlees eet kun je eiwitvervangers eten. De meeste eiwitrijke plantaardige producten bevatten niet alle essentiële aminozuren, of niet in de juiste samenstelling. Voor een gebalanceerd eiwitaanbod moet je daarom plantaardige producten comineren zoals peulvruchten met granen. Als je zuivelproducten eet, is dat ook een goede eiwitbron.

IJzer

Vlees bevat verschillende mineralen, maar die mineralen vind je ook in andere producten zoals broccoli, aardappelen of volkorenproducten. Een mineraal vraagt meer aandacht, zo legt Meulemans uit: ijzer. Dat zit wel in veel groente, maar plantaardig ijzer neem je minder makkelijk op. Wil je voldoende ijzer opnemen dan is het zaak te zorgen dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Vitamine C helpt namelijk om plantaardig ijzer op te nemen.

Vitamine B12

Voor vitamine B12 is vlees een belangrijke bron. Die vitamine is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en de werking van het zenuwstelsel. Vitamine B12 zit ook in zuivelproducten. Veganisten kunnen, wanneer er na een aantal maanden een tekort aan vitamine B12 ontstaat, symptomen van bloedarmoede krijgen. Als veganist moet je vitamine B12 uit supplementen of verrijkte producten halen, zoals sojadranken of vleesvervangers. In zeewier en algen zit ook wel vitamine B12, maar dit is een inactieve vorm.

Je kunt best zonder vlees, zo wordt duidelijk in de video. Het is heel goed mogelijk gezond te blijven, maar je moet wel goed nadenken over wat je eet.

(Bron foto: Pablo Merchán Montes via Unsplash)