Nieuws

Gezond de honderd halen met de juiste voeding

Hoe word je gezond oud? Naast genen en geluk, spelen daarbij ook leefstijl en voeding mee. Voedingswetenschappers van Wageningen University ontrafelen de rol van voeding. Extra eiwit blijkt te helpen.

Veel kinderen die nu geboren worden, zullen een leeftijd bereiken van honderd jaar of ouder, verwachten demografen. De gemiddelde levensverwachting – nu rond 80 jaar - stijgt snel. Daarom wordt de vraag hoe we langer gezond en scherp van geest blijven steeds belangrijker. De leerstoelgroep Humane Voeding van Wageningen University onderzoekt sinds 25 jaar welke voeding daarbij kan helpen. Wageningen World (4, 2013) belicht de stand van zaken van dit onderzoek.

Minder bot, spieren en hersens

Botafbraak (osteoporose), vermindering van de cognitie (denkvermogen) en verlies van spiermassa en –kracht: dat zijn de drie aandachtsgebieden voor de Wageningse voedingwetenschappers, aldus hoogleraar Lisette de Groot in het artikel. Verwacht wordt dat voeding kan helpen die verouderingverschijnselen te verminderen. De leerstoelgroep voert experimenten uit om de effecten van specifieke voeding of supplementen te onderzoeken. Zo bleek extra eiwit in combinatie met krachttraining te zorgen voor een toename van de spiermassa.

Vitamine D en B12

Andere experimenten hebben tot nu toe geen eenduidig resultaat opgeleverd. Een positief effect van omega-3 vetzuren uit vette vis op het mentaal functioneren van ouderen kon bijvoorbeeld nog niet worden aangetoond.
Momenteel onderzoeken promovendi hoe vitamines de achteruitgang van het oudere brein kunnen tegengaan. Vitamine D en B12 zijn belangrijk voor het functioneren van de hersenen, en tegelijkertijd kampen veel ouderen met een laag gehalte aan deze vitaminen. Vitamine D lijkt ook van invloed op de spierfunctie: ‘Vitamine D is momenteel een hot item in het onderzoek naar de vitaliteit van ouderen’, aldus Michael Tieland. ‘Er wordt veel van verwacht, zeker ook op het gebied van de spiermassa.’


(Bron foto: Pixabay)