Nieuws

Gezond eten verlaagt risico op hart- en vaatziekten

Samenvatting
  • Onderwerp
    Voedingsrichtlijnen Cardiovasculaire Preventie
  • Interessant voor
    Food Professional
Bekijk de bronnen
Jaarlijks sterven wereldwijd 17 miljoen mensen ten gevolge van hart- en vaatziekte, waarmee het een van de belangrijkste doodsoorzaken is. Met gezonde voeding en een gezond leefpatroon kun je het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.

Hart- en vaatziekten of cardiovasculaire aandoeningen zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Het optreden van hart- en vaatziekten wordt in belangrijke mate beïnvloed door voedingsgewoonten en leefwijze zoals voldoende lichaamsbeweging, rookgewoonten of alcoholinname. Die risicofactoren zijn goed bekend. In een artikel gaat vakblad Nuntrinieuws in op de verschillende risicofactoren, met name het effect van een gezonde voeding.

Aderverkalking

Hart en vaatziekten ontstaan door slagaderverkalking of atherosclerose. De van oorsprong gladde binnenbekleding van de slagaders wordt daarbij langzamerhand aangetast. Die binnenbekleding kan beschadigd raken door bijvoorbeeld roken, hoge bloeddruk of een te hoog bloedsuikergehalte. En bij een te hoog cholesterolgehalte in het bloed kunnen de cholesteroldeeltjes in de wand van de slagader binnendringen. Daar veroorzaken ze een opstapeling van vetdeeltjes, ontstekingen en een verdere verdikking van de wand. Het gevolg is dat er vernauwingen ontstaan. Zo kan uiteindelijk de bloedtoevoer naar verschillende organen belemmerd worden.

Voeding heeft een direct effect op de bloeddruk, het bloedsuikergehalte of het cholesterolgehalte en wordt gezien als een risicofactor. Daarom wordt een dieet op basis van volle graanproducten, groenten, fruit, peulvruchten, noten en vis aanbevolen. Maar ook voldoende beweging, streven naar een gezond gewicht - met een BMI tussen 18,5 en 25 - en matig alcoholgebruik verlagen het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast wordt aangeraden producten met toegevoegde suiker en bewerkt vlees zo veel mogelijk te beperken. Ook is het goed te letten op de hoeveelheid en het soort vetten in je dieet.

Vlees

Binnen een gezond menu kun je eventueel nog best vlees eten. Vlees is een belangrijke bron van goede beschikbare eiwitten, ijzer en zink. Maar vers vlees krijgt wel de voorkeur boven bewerkt vlees. Je kunt je voor je gezondheid het best beperken tot kleine hoeveelheden vlees. Verder wordt aangeraden een tot twee keer per week vis, schaal of schelpdieren te eten, waarvan een keer vette vis. En in tegenstelling tot wat vroeger geadviseerd werd, hoef je je niet te beperken tot maximaal drie eieren per week. Een ei per dag past binnen een gezond voedingspatroon.

(Bron foto: thinkstock)

Bronnen

(4)