Nieuws

Gezond leren ontbijten met ontbijtmeter

Gezond ontbijten is belangrijk. Zeker voor kinderen. Zij moeten leren wat een gezond voedingspatroon is. Om scholen te helpen is de ontbijtmeter ontwikkeld. Dat is een lesmethode waarbij kinderen stap voor stap leren hoe ze gezonder kunnen ontbijten.

Kinderen ontbijten graag en beslissen mee over hun ontbijt, zo bleek uit het ontbijtonderzoek dat in 2016 is uitgevoerd. In dat onderzoek, dat is onder 267 basisschoolleerlingen is uitgevoerd door Wageningen University & Research, Nederlands Bakkerij Centrum, Unilever en LekkerFit! werd vooral gekeken hoe je kinderen kunt helpen de kwaliteit van het ontbijtonderwijs te verbeteren. UIt het onderzoek bleek dat vooral het geven van individuele feedback helpt.

Ontbijtmeter

Als vervolg op dat onderzoek is een online lesmethode ontwikkeld, de ontbijtmeter. Met de ontbijtmeter kunnen kinderen zelf ontdekken hoe gezond hun ontbijt is, en wat ze moeten doen om het ontbijt te verbeteren. Ze vullen in wat het ontbijt van de dag was. Ze krijgen vervolgens reacties. Een 'top' voor wat goed gaat en een 'tip' voor wat beter kan.


De Ontbijtmeter is toegevoegd aan het lesmateriaal van het Nationaal Schoolontbijt en het lespakket Lekker Fit!,

(Bron foto: Shutterstock)