Nieuws

Gezonde voeding als medicijn

De voedingswetenschap moet zich meer moeten richten op voedingsproducten als geheel in plaats van de losse inhoudsstoffen zegt Hoogleraar Witkamp. Hij richt zich in zijn onderzoek op de gezondheidseffecten van voeding.

Het onderzoek van Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Wageningse leerstoelgroep Humane Voeding, richt zich op het grensvlak tussen voeding en medicijnen. Wat zijn de mogelijkheden om biologisch actieve stoffen in voeding in te zetten om gezondheid te bevorderen? En hoe zit het met de wisselwerking tussenmedicijnen en voeding bij ouderen? In het artikel 'Bepaal per patiënt de optimale combinatie van voeding en farma' in Voeding Magazine geeft hij in een interview zijn visie.

Medicijnen

Medicijnen kunnen invloed hebben op iemands voedingsstatus, zo legt hij uit. Dat zie je vooral bij ouderen die meerdere medicijnen naast elkaar gebruiken. Zo krijgen ouderen middelen als statinne om de bloeddruk te verlagen. Om stolselvorming te voorkomen wordt ook aspirine gegeven. Dat kan weer leiden tot maagproblemen waar tegen weer andere medicijnen worden gegeven.

Voedingspatroon

De medicijnen stapelen zich op en de lijst van middelen die mensen gebruiken wordt steeds langer. Bovendien kan het leiden tot bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 of magnesium. Hij ziet dat er nog steeds sterk gedacht wordt vanuit het principe 'one disease, one target, one drug' terwijl je soms chronische ziekten in de kiem kunt smoren door een tijdige aanpassing van leefstijl en voedingspatroon.

Samenwerken

Hij vindt dat de werelden van voeding en farmacologie meer met elkaar moeten samenwerken. Hij verwijst daarbij naar de Stichting Voeding Leeft waar die twee werelden bij elkaar komen.

Witkamp vindt dat de voedingswetenschap te lang heeft gericht op individuele inhoudsstoffen. 'We moeten anders leren denken,' zo zegt hij, 'niet vanuit stoffen maar vanuit whole foods. Het gaat om het geheel; de combinatie van stoffen en matrixeffecten'

(Bron foto: Shutterstock)