Nieuws

Gezonde voeding met vlees

Nederlanders eten te veel vlees. Veel vlees eten is niet gezond en niet duurzaam. Maar vlees vormt wel een waardevol onderdeel van ons voedsel: het bevat essentiële aminozuren, bepaalde vitamines en mineralen.

De vleesconsumptie ligt onder vuur. Vleesconsumptie is immers niet gezond en niet duurzaam, zo is de gedachte. Zo zou rood en bewerkt vlees een rol kunnen spelen bij het ontstaan van darmkanker en draagt de vleesconsumptie bij aan een hogere hoge CO₂ -uitstoot. Maar vlees heeft ook goede eigenschappen betoogt Vakblad Voedingsindustrie in het artikel 'Vlees in een gezond voedingspatroon'.

Vleesconsumptie

Zo bevat vlees essentiële aminozuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. En in vlees zitten bepaalde vitamines en mineralen die door ons verteringssysteem beter worden opgenomen uit vlees dan uit een plantaardige bron. Het Voedingscentrum adviseert daarom vlees te eten, maar niet te veel. Per week zou je niet meer dan 500 gram vlees moeten eten.

Nederlanders eten meer vlees dan die aanbevolen 500 gram per week of 26 kilo op jaarbasis. In 2016 aten we gemiddeld 43,4 kg vlees en vleeswaren per jaar. Mannen eten meer vlees dan vrouwen. De Nederlander zou minder vlees moeten consumeren. Een deel van zijn vlees zou hij aan zijn vrouw moeten geven, aldus het vakblad, want dit zijn producten die ook voor haar waardevolle bouwstoffen bevat.

Dikke darmkanker

Een van de redenen waarom je niet te veel vlees moet eten, is de aanwijzing dat rood of bewerkt vlees mogelijk een rol speelt in het ontstaan dikke darmkanker. Uit een onderzoek van 2015 bleek dat er voldoende bewijs was voor een oorzakelijk verband tussen de consumptie van bewerkt vlees en het ontstaan van darmkanker. Voor het verband tussen de consumptie van rood vlees en het ontstaan van kanker was het bewijs minder sterk.

Nieuwe producten

Mogelijk dat heam-ijzer in rood vlees en N-nitroso verbindingen in bewerkt vlees een rol spelen bij het optreden van kanker. Deze stoffen zouden kunnen zorgen voor DNA-beschadiging in cellen in de darmwand. Maar je kunt vlees ook zo bewerken dat de kans op DNA-beschadiging van darmwandcelen minder groot is, zo legt het vakblad uit. Je kunt bijvoorbeeld natuurlijke fenolen uit groente en fruit toevoegen, of de nadelige componenten uit dierlijke eiwitten inactief maken door ze te verbinden aan één of meerdere plantaardige eiwitten of hydrocolloïden.

Het vakblad sluit het artikel af met de constatering dat vlees een onderdeel van een gezond voedingspatroon is, maar dat we er minder van moeten eten. Met nieuwe technologie en hybride, samengestelde producten is het mogelijk gezonde, lekkere en duurzame oplossingen te vinden.

(Bron foto: Thinkstock)