Nieuws

Gezonde voedingspatronen, daar zit de crux

Iedereen die gezond eet en voldoende beweegt, zit goed. Zo simpel is dat. Professor Frans Kok benadrukt in zijn afscheidsrede het belang van gezonde voeding.

Gezonde voeding voor kinderen tot een jaar of 2 is van levensbelang, stelt Frans Kok tijdens zijn afscheidsrede ‘Human nutrition: a crunchy bite’ die hij op 15 oktober hield. De eerste 1000 dagen hebben een levenslange impact op de gezondheid. Ook aan voeding voor ouderen besteedde hij aandacht: voor hen zijn eiwitten en beweging belangrijk. In ziekenhuizen verliezen patiënten doorgaan 1 kilo spierweefsel per week in het ziekenhuis. Door patiënten eiwitrijker voedsel te geven, gaat de spierkracht omhoog.

Voedingspatronen

In het artikel ‘We moeten de hypes blijven ontzenuwen’ in Wageningen World van december 2015 benadrukt Kok dat de crux van voeding niet zit in individuele stofjes maar in voedingspatronen. Zo deed hij een aantal jaren geleden onderzoek naar homocysteïne, een potentiële risicofactor voor hart- en vaatziekten. Door inname van foliumzuur zou je die stof kunnen beteugelen. Een groot opgezet onderzoek met 800 proefpersonen leverde echter geen duidelijk resultaat op. De crux zit hem in voedingspatronen. Een gunstig dieet bevat groente, fruit, volkorenproducten, plantaardige oliën, vette vis, zuivel en noten, zegt Kok. Minder gunstig zijn rood vlees, suiker, zout, verzadigd vet en alcohol. ‘Iedereen die zich daaraan houdt en voldoende beweegt zit goed. Zo simpel is dat.’

Dat dit werkt, liet hij zelf zien toen hij vijf jaar gelden voor het boek ‘Gezond eten, gewoon doen’, een maand lang leefde zoals veel Nederlanders doen: weinig bewegen en ongezond eten. Hij kwam 2,5 kilo aan en het gehalte cholesterol en ontstekingsstoffen in zijn bloed nam toe. Toen hij zijn gezonde leefstijl weer volgde, was hij in een maand terug op het oude niveau.

Goeroes

Kok is vaak in het nieuws geweest om voedingsmythes te ontzenuwen. Zo bekritiseerde hij de trend om gluten te mijden. Hij heeft geen hoge pet op van de vele voedingscharlatans en -goeroes.

Op donderdag 15 oktober nam Frans Kok, tijdens het symposium ‘Nutritional Sciences: the future is ours’, afscheid als hoogleraar Voeding en gezondheid Wageningen University. Na zijn afscheidsrede is hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

(Bron foto: Thinkstock)