Nieuws

Gezonder kantoorwerk met planten

Dat groen buiten een positief effect heeft op het welbevinden van mensen is bekend, maar over het effect van planten op het binnenklimaat is nog weinig bekend. Onderzoek op kantoren moet laten zien wat het effect is.

Dat buitengroen effect heeft op het welbevinden van mensen, is wel bewezen, zegt onderzoeker Tia Hermans van Wageningen Environmental Research, maar voor het effect van groen op het binnenklimaat is weinig wetenschappelijke onderbouwing. Daar wil ze meer zicht op krijgen als leider van het project 'Planten voor een prima binnenklimaat' dat ze uitvoert in opdracht van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Binnengroen

'Het effect van buitengroen is wel bewezen, maar veel mensen zijn maar weinig buiten. Ze zitten het grootste deel van de tijd binnen,' zo legt Hermans uit in het artikel 'Plant Power'. Daarom onderzoekt ze wat het effect is van binnengroen op het welbevinden van de mens, op de luchtkwaliteit en op de interactie tussen die twee. Levert binnengroen wat op zoals minder ziekteverzuim, een hogere productie of een lager energieverbruik?

Proef

Bij zeven zorginstellingen en drie bedrijven zijn daarom planten geplaatst. Een bedrijf heeft op basis van de afmetingen van de ruimte en de temperatuur berekend hoeveel bladoppervlak nodig is voor een gewenste toename van de luchtvochtigheid. Vervolgens worden planten geselecteerd uit een lijst van 85 soorten waarvan bekend is wat hun effect is. Na plaatsing van de planten worden temperatuur, luchtvochtigheid en de gehaltes aan CO₂ en vluchtige organische koolwaterstoffen gemeten met sensoren.

Groene werkomgeving

Onderzoeksresultaten zijn nog niet bekend maar Hermans zou het fijn vinden wanneer het duidelijk wordt dat groen een dusdanig effect heeft dat het loont te investeren in groen. Ze hoopt dat een groene werkomgeving de nieuwe norm wordt.

(Bron foto: Pixabay)