Gezondheidsproblemen herkennen aan koesignalen
In vakblad de Boerin vertelt dierenarts Marloes de Rooij in het artikel 'Voelsprieten uit voor zieke koe' waar je op moet letten als het om de gezondheidstoestand van een koe gaat. In het artikel worden acht verschillende gezondheidsproblemen besproken: melkziekte, aan de nageboorte staan, baarmoederontsteking, slepende melkziekte, lebmaagverplaatsting, E.coli - mastitis, ziekte van mortellaro en tussenklauwontsteking.
Melkziekte
Melkziekte is wat anders dan slepende melkziekte, zo is te lezen in het artikel. Melkziekte is een acuut calciumgebrek. Bij de start van de lactatie haalt een koe veel calcium uit voeding en botten om genoeg melk te produceren. Een koe met melkziekte heeft weinig energie: de koe beweegt traag, vreet slecht en kan moeilijk opstaan. Er zijn twee vormen: de subklinische melkziekte die nauwelijks zichtbaar is en de klinische of zichtbare melkziekte. Een koe met melkziekte heeft extra calcium nodig.
Bij slepende melkziekte verbruikt de koe na het afkalven meer energie dan dat ze binnenkrijgt. Vetreserves worden dan aangesproken. Bij de omzetting van die vetreserves kunnen in het bloed giftige afbraakproducten ontstaan, de ketonlichamen. Een koe met slepende melkziekte vermagert snel, beweegt traag en geeft minder melk. Die koe geef je extra energie in de vorm van energiepillen of een energiedrank.
Temperatuur
Ook van de zes andere gezondheidsproblemen worden in het artikel de belangrijkste kenmerken besproken. Hoe ontdek je het? Wat is het? En wat kun je doen? Je kunt zelf de gezondheidstoestand van een koe goed in de gaten houden. Een gezonde koe is alert, heeft een mooie gevulde pens en haar oren voelen warm. De lichaamstemperatuur van een gezonde koe is tussen de 38 en 39°C. Je zou standaard een thermometer in de stal kunnen leggen.
(Bron foto: Shutterstock)