Nieuws

Gezondheidsvoordelen van hengelsport

Vissen is een heel goede manier om te ontspannen in de buitenlucht. Vissen werkt bijvoorbeeld therapeutisch voor mensen met PTSS. En de hengelsport is laagdrempelig.

Vissen is gezond, schrijft vakblad Visionair. Zo blijkt uit onderzoek dat jongeren met gedragsstoornissen tijdens het vissen tot rust komen. Vissen draagt bij aan het ontmoedigen van antisociaal gedrag. Het bevordert de vorming van vriendschappen. En hyperactieve kinderen kunnen tot rust komen. Ook blijkt het vissen therapeutisch te werken voor mensen met posttraumatische stresstoornis (PTSS). De hengelsport kan tot significante vermindering van angst, depressie en somatische stresssymptomen leiden, aldus het vakblad in het artikel 'Vissen is gezond'.

Fysieke activiteit

Een deel van die gezondheidsvoordelen heeft er mee te maken dat vissen een buitensport is. Uit onderzoek blijkt dat een fysieke activiteit in een groene omgeving bijdraagt aan gezondheid en welzijn. Fysieke activiteiten in de buitenlucht zorgen voor meer zelfvertrouwen en een betere stemming als je het vergelijkt met dezelfde activiteiten in bijvoorbeeld een stedelijke omgeving of in de sportschool. Dit positieve effect is zelfs sterker bij de aanwezigheid van water. Dat vissen als een fysieke activiteit te beschouwen is, blijkt uit het feit dat het gemiddeld aantal calorieën die een sportvisser in een uur vissen verbrandt, overeenkomst met wandelen.

Groene omgeving

Het vakblad gaat in het artikel in op het effect van een groene omgeving op gezondheid. Zo blijkt uit een Zweeds onderzoek dat wanneer mensen meer tijd doorbrengen in stedelijke, open groene gebieden, zoals een park, dit resulteert in verminderde stressbeleving. En uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die 90 minuten in een natuurgebied lopen, verminderde activiteit tonen in delen van de prefrontale cortex - geassocieerd met depressie - in vergelijk met deelnemers in een drukbezochte stedelijke omgeving.

Ontspannen gevoel

Een ander aspect is de voorkeur van mensen voor de vormen die in de natuur voorkomen. Je vindt er veel fractale beelden. Dat zijn gedetailleerde complexe geometrische figuren die zijn opgebouwd uit zich herhalende elementen. De mens lijkt een voorkeur te hebben voor die fractale beelden. Dat wordt in het artikel verklaard doordat de mens gedurende de evolutie heeft de grootste deel in de natuur geleefd en niet in een bebouwde, technische omgeving. Fractale beelden - zoals die in de natuur veel voorkomen - geven de mens een goed en ontspannen gevoel en komen veelvuldig voor in de natuur.

Naast het buiten zijn en de fysieke activiteit heeft vissen, in tegenstelling tot andere sporten, het voordeel dat het vissen laagdrempelig is. Ook voor fysiek beperkte mensen, of mensen op oudere leeftijd, biedt de hengelsport de mogelijkheid om op een plezierige en sociale manier langs de waterkant te ontspannen.

(Bron foto: Pixabay)