Nieuws

Glastuinbouw met bijen en hommels

Veel glastuinders zetten bijen en hommels in voor de bestuiving van tomaten of aardbeien. Het succes van de bestuiving is afhankelijk van het kasklimaat. Soms is aanpassing nodig.

Tomatentelers zetten al enkele tientallen jaren hommels in om planten te bestuiven. En ook in de aardbeienteelt onder glas gebruiken telers hommels of bijen om de planten te bestuiven. Het succes van de bestuiving hangt onder meer af van het kasklimaat.

Vakblad Bijenhouden beschrijft in het artikel 'De bij als indicator van het kasklimaat' hoe je het kasklimaat aan kunt passen. En vakblad Onder Glas gaat in het artikel 'Betrouwbare bestuiving is meer dan een doos met hommels' dieper in op de rol van licht en kastemperatuur op het succes van hommels als bestuiver in tomaat.

Aardbeien

Aardbeientelers zetten soms hommels in of werken samen met imkers om bijen als bestuiver hun werk te laten doen. Hommels zijn actiever bij donker weer, bovendien zijn die beter in staat de eerste bloemen te bestuiven, aldus vakblad Bijenhouden. Voor een goede bestuiving voldoet de inzet van 2 à 3 sterke bijenvolken per ha. Wanneer bijen niet actief genoeg zijn, dat is dat een signaal dat het kasklimaat niet optimaal is. Soms volstaat het om de relatieve luchtvochtigheid aan te passen.

Tomaten

Tomatentelers hebben al tientallen jaren ervaring met de inzet van hommels als bestuiver. Maar het succes van de bestuiving valt soms tegen. Vakblad Onder Glas noemt als oorzaak veranderde omstandigheden voor de hommels in de kas zoals technologische innovaties die het kasklimaat beïnvloeden.

Om meer grip te krijgen op wat er precies gebeurt met hommels in de kas, gaf Koppert Biological Systems aan onderzoekers van Wageningen University & Research de opdracht voor een literatuurstudie. Die studie laat zien dat de kastemperatuur meer invloed heeft dan gedacht.

Kasklimaat

Zo kunnen hoge temperaturen, temperaturen boven de 25°C of enkele uren boven de 40°C de ontwikkeling van stuifmeelkorrels sterk verstoren en dus ook het gedrag van de hommels. Ook een verkeerde verhouding tussen licht en temperatuur kan tot problemen leiden.

Soms is daarom koeling nodig in de kas door dakberegening of luchtbevochtiging. Je kunt ook diffuus glas toepassen waardoor je een betere lichtverdeling in de kas krijgt en een lagere temperatuur in de kop. Hommels doen het dan beter als bestuiver.

(Bron foto: Pixabay)

Links

(1)