Nieuws

'Glutenvrij eten kan heel lekker zijn'

Basisschoolleerlingen smulden tijdens het Allergiefestijn op 22 april van glutenvrije pizza, melkvrij ijs en hypoallergene bitterballen. Het festijn vormt de afsluiting van het KIGO-project 'Allergie als gezonde niche-kans'.

Voedselallergie en -overgevoeligheid komen relatief vaak voor onder kinderen, in Nederland kampt ongeveer 8% van de kinderen ermee. Koemelk, gluten, noten en schaaldieren zijn bekende allergenen. Kinderen met een allergie moeten vaak 'nee' zeggen bij traktaties en feestjes en ervaren dat als een gemis. Tijdens het Allergiefestijn vormde de uitzondering de norm: alle hapjes waren bereid zonder bestanddelen die bekend staan als allergenen. Op het menu stonden glutenvrije cupcakes en pizza's, melkvrij ijs en bitterballen zonder allergenen. Het festijn werd verzorgd door Nordwin College voor leerlingen van groep 7 en 8 van de Leeuwarder School Vereniging. Leerling-koks van het ROC Friesland College bereidden de hapjes. 'Glutenvrij eten kan heel lekker zijn!' luidde de eensgezinde conclusie van de kinderen.

Niche-markt

Binnen het KIGO-project 'Allergie als gezonde niche-kans' voerden studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een onderzoek uit onder basisschoolkinderen. Welke gerechten en traktaties vinden kinderen lekker? Welke producten zijn op dit moment beschikbaar voor kinderen met een voedselallergie of -overgevoeligheid? Welke nog niet? Zo brachten zij een niche-markt voor hypo-allergene producten in kaart.

Productontwikkeling

Hogeschool Van Hall Larenstein, Nordwin College en ROC Friesland Frieslandcollege gingen vervolgens aan de slag met productontwikkeling en bereidingswijze van de hapjes. Experts van het Voedingscentrum en de Stichting Voedselallergie verzorgden gastcolleges voor alle studenten over de theorie achter voedselallergie.
Tijdens het Allergiefestijn werd een aantal ontwikkelde hypoallergene snacks gepresenteerd aan de doelgroep, kinderen in de basisschoolleeftijd. De producten zijn (nog) niet op de markt.


(Bron foto: Thinkstock)

Publicaties

(1)