Nieuws

Goed voor vogels en vissers, samen werken aan een duurzame visserij

zwarte zee-eend - MikeLane45 via Istock
Bron foto: MikeLane45, Istock (Istock licentieovereenkomst voor content)
Samenvatting
  • Onderwerp
    visserij, duurzame visserij, schelpdieren, spisula, halfgeknotte strandschelp, natuurbescherming, zwarte zee-eend
  • Interessant voor
    Vissers, natuurbeschermers, beleidsmakers
Bekijk de bronnen
Op 2 juni 2023 presenteerde de partners van het onderzoeksproject “Ruimte voor vogels en vissers” hun resultaten. De unieke samenwerking tussen wetenschappers, natuurbeschermers en de visserijsector biedt handelingsperspectief voor een duurzame visserij op de halfgeknotte strandschelp én de bescherming van de zwarte zee-eend.

De partners Wageningen Marine Research, NIOZ, de Nederlandse vissersbond en de vogelbescherming hebben in de periode van 2018 tot 2023 samen gewerkt om de driehoek tussen halfgeknotte strandschelpen, visserij en zwarte zee-eenden te verduidelijken.

Duurzame visserij

Dit is een belangrijke stap richting duurzame visserij op halfgeknotte strandschelp. De wettelijk beschermde zwarte zee-eend overwintert in de Nederlandse kustwateren en is voor zijn voedsel afhankelijk van schelpdieren als de halfgeknotte strandschelpen. Door beperkte kennis over de relatie tussen de eend en zijn voedsel is de wetgever terughoudend is het verstrekken van visserijvergunning op deze strandschelp.

Uit het onderzoek blijkt dat de zwarte zee-eend op dit moment niet beperkt wordt door de hoeveelheid aanwezige strandschelp. Ze hebben wel last van verstoring door de scheepvaart.

Handelingsperspectieven

Een belangrijk doel van het project was het scheppen van handelingsperspectieven voor visserij en natuurbescherming. Volgens het onderzoek zit dit perspectief vooral in het creeëren van rustgebieden voor de zwarte zee-eenden. Daarnaast is het belangrijk om de beschikbaarheid van halfgeknotte strandschelp in de gaten te houden. In magere jaren kan dit de populatie van zwarte zee-eenden namelijk wel beïnvloeden.

Samenwerking

Het project is uniek omdat er zowel wetenschappers als vissers en natuurbeschermers samen op zoek zijn gegaan naar handelingsperspectieven. In de onderstaande video kom je meer te weten over de samenwerking binnen het project.

Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat deze video niet getoond kan worden. Vink marketing aan in uw cookie-instellingen en ververs deze pagina om de video te tonen.
SPISULA, Ruimte voor vogels en vissers - 2023

Bron: NIOZ / NWO-I.