Nieuws

Goede ervaringen praktijkcursus varkensverzorging

In 2019 verzorgde Zone.college een korte praktische cursus varkensverzorging van tien weken. Deelnemers aan die cursus krijgen er achtergrondkennis die belangrijk is voor het werk in de praktijk.

De basiscursus ‘Verzorgen van varkens’, zoals die is ontwikkeld door Zone.college in samenwerking met Groeipunt is bedoeld voor medewerkers op varkensbedrijven en dierverzorgers. Gedurende tien weken komen de cursisten een dag per week bijeen in Saasveld. Daarnaast werken ze minimaal twee dagen in de week op een varkensbedrijf, of ze lopen er minimaal twee dagen in de week stage.

Varkenssector

De cursus is ontwikkeld om te kunnen voldoen aan de vraag naar geschoolde medewerkers, zo is te lezen in een artikel in vakblad Varkens. Tegelijkertijd wil zone.college zo studenten met affiniteit voor dieren uitzicht bieden op een goed betaalde baan. Bij de opzet van de cursus is overleg geweest met partijen uit de varkenssector, zoals de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV).

Nadat de cursisten de cursus hebben afgerond weten ze hoe ze de biggen, zeugen en vleesvarkens het beste kunnen verzorgen en waarom ze het zo doen. De cursus wordt afgesloten met een mbo-certificaat.

Praktische vaardigheden

Het eerste deel van de cursusdag, die om 2 uur 's middags begint, is een praktische invulling op een van de praktijkbedrijven, waarna in Saasveld de theoretische verdieping plaatsvindt. In de cursus komen diverse onderwerpen aan bod zoals huisvesting en klimaat, voeding, gedrag, dierenwelzijn, gezondheid, hygiëne en vruchtbaarheid.

Cursisten leren veel praktische vaardigheden zegt docent Ellis Immink-Aardema. Voortdurend worden theorie en praktijk aan elkaar gekoppeld zodat cursisten goed leren waarom ze iets doen en hoe ze het in de praktijk kunnen uitvoeren.

In een tweede artikel laat het vakblad cursisten aan het woord. Pieter Spanjer was een van de cursusdeelnemers. Hij werkt als bedrijfsverzorger vaak op varkensbedrijven en merkte dat hij behoefte had aan meer achergrondkennis. Hij leerde in de cursus bijvoorbeeld hoe je bepaalt of dieren in een goede conditie zijn of hoe je dieren het beste kunt vaccineren. Ook lastige onderwerpen als euthanasie kwamen ter sprake.

(Bron foto: Shutterstock)