Goede voeding voor het hart
Eet twee boterhammen, eentje met ham en eentje met kaas, en een kop soep erbij en je zit al op de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram zout per dag, zegt Marianne Geleijnse. De westerse leefstijl met weinig beweging en een ongezond eetpatroon met veel zout, is de belangrijkste veroorzaker van hart- en vaatziekten, stelt ze in haar inaugurele rede 'Goede voeding voor het hart'.
Hart- en vaatziekten zijn een leefstijlziekte. Door een gezonde leefstijl en een gezonde voedingskeuze is veel winst te behalen. En die gezonde voedselkeuze zou makkelijk moeten worden. Om dat voor elkaar te krijgen is een ander voedselaanbod nodig. Daarom is samenwerking tussen fabrikanten, de voedingsindustrie en kennisinstellingen nodig.
Leefstijl
Hart- en vaatziekten kunnen zich uiten in een hartinfarct, veroorzaakt door verstopte kransslagaders, of een beroerte. Roken, een verhoogd bloedcholesterol en een verhoogde bloeddruk zijn belangrijke risicofactoren. In de meeste gevallen zijn deze ziekten het gevolg van onze westerse ongezonde leefstijl. We eten ongezond, bewegen te weinig, lijden aan slaaptekort en hebben stress. Met een gezond voedingspatroon is al veel te bereiken.
Gezonde voeding
Een gezond voedingspatroon bestaat uit dagelijks 400 gram groente en fruit en volkorenproducten in plaats van geraffineerde graanproducten. Dagelijks wat zuivel en wekelijks vis zijn ook goede keuzes. En we moeten minder zout eten. Zouden we in plaats van gemiddeld 9 gram de aanbevolen hoeveelheid van 6 gram zout per dag eten, dan zal de bevolkingsbloeddruk met 2 mm kwikdruk dalen. Hierdoor zouden de komende 20 jaar 5% minder hartinfarcten en 7% minder beroerten optreden, stelt ze.
Onderzoek
De vraag is hoe je een verschuiving naar een gezond voedingspatroon bereikt. Hoe kun je het voedselaanbod gezonder maken? Kun je aandacht besteden aan leefstijl tijdens de revalidatie van hartpatiënten na een ziekenhuisopname? Wat kun je bereiken met gezonde voeding? Kun je zo de prognose verbeteren en medicijnverbruik verminderen? En hoe kun je goede voeding combineren met duurzaamheid? Het zijn de onderwerpen van haar onderzoek. Er valt nog veel te puzzelen aan hart- en vaatziekten, zegt Geleijnse. Ze wil het verschil in levensverwachting tussen arm en rijk terugdringen.
(Bron foto: Shutterstock)