Nieuws

Goede wijn van Nederlandse bodem

Nederlandse wijn zit in de lift, zowel in kwantiteit als in kwaliteit. In de Wijnkeuring van de Lage Landen wonnen tientallen Nederlandse wijnen onlangs zilveren en bronzen medailles. Tijdens de Nationale Wijnweek, van 19 tot 27 september 2015, kan men kennismaken met Nederlandse wijnen en wijnboeren.

Internationale meetlat

De Wijnkeuring van de Lage Landen beoordeelt wijnen volgens het internationale 100 puntensysteem van L'Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV). De keuring wordt georganiseerd door het WIN (Wijn Instituut Nederland), samen met het Wijngaardeniersgilde Nederland, en ondersteund door de Stichting Wijnonderwijs. In 2015 waren 58 wijngaarden uit Nederland en België present op keuring; zij zonden 155 wijnen in voor beoordeling. De Belgische wijnen scoren dit jaar het best: 6 medailles uit 16 wijnen, waaronder 2 gouden. Ook de prestaties van de Nederlandse wijnen zijn veelbelovend: in 2015 waren er 48 zilveren en bronzen medailles uit 139 wijnen. Een jaar eerder werden 51 medailles toegekend aan Nederlandse wijnen, waaronder 3 gouden.

Geen wereldspeler, wel passie

De Nederlandse wijnbouw geniet veel aandacht en groeit flink, maar enige bescheidenheid is hier geboden. De hoeveelheid ‘Nederwijn’ ligt momenteel in een ordegrootte van 10.000 hectoliter per jaar. Ter vergelijking: de wereldproductie bedroeg 270 miljoen hectoliter in 2014 (World vitiviniculture situation 2015), waarvan 75% afkomstig uit de vijf grootste wijnlanden Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigde Staten en Argentinië.
'Nederlandse wijn wordt nooit concurrentie van 'echte wijnlanden', zo luidt de kop van een artikel op Nu.nl (20 juni 2014). Verschillende experts schetsen hier het profiel van de Nederlandse wijnboer: een man/vrouw die werkt met passie, die moderne kennis slim inzet en die een verdienmodel hanteert waarin wijnbouw wordt gecombineerd met andere teelten en inkomsten (zoals horeca, toerisme).

Hoe word je wijnboer?

Voor een opleiding tot wijnboer of wijnbereidingsspecialist moet men uitwijken naar het buitenland. De website van het O.I.V. bevat een database van alle erkende opleidingen op het gebied van de wijndruiventeelt (viticulture) en wijnbereiding (oenology). Een erkende Nederlandstalige beroepsopleiding tot wijnbouwer-wijnmaker wordt verzorgd binnen het Belgische beroepsonderwijs (locaties Hasselt, Leuven, Gent, Ieper). De Stichting Wijn Onderwijs Nederland (SWON) verzorgt verschillende opleidingen en cursussen, vooral gericht op handel en horeca.

Bezoek een wijngaard

Tijdens de Nationale Wijnweek, op 19, 20, 26 en 27 september, stellen 58 Nederlandse wijnbouwers hun bedrijven open voor publiek. Kom kennismaken met gepassioneerde wijnboeren en genieten van een glas Nederlandse wijn in een sfeervolle omgeving.

(Bron foto: Margot Tacken)