Goede zorg voor kalveren
Een jong kalf is gevoelig voor infecties. Zo kunnen ze een besmetting oplopen met mycoplasma of een worminfectie krijgen. Of ze kunnen via de navelstreek een infectie oplopen. In het artikel 'Zorgen voor zieke kalfjes' zet vakblad de Boerin een aantal aandoeningen op een rij. Hoe ontstaan ze? Hoe herken je ze? En wat kun je er aan doen?
Infecties
De navelstreek is een belangrijke invalspoort voor ziekteverwekkers. Je ziet bij een infecties een zwelling ter hoogte van de navel, soms komt er etter uit. Zo'n navelinfectie moet je vroeg opsporen zodat je het nog op kunt lossen met medicijnen.
In het artikel komen meer infecties aan bod zoals coccodiose, een infectie die wordt veroorzaakt door een darmparasiet. Of kalveren kunnen besmet worden met mycoplasma, een bacterie die uiteenlopende klachten kan veroorzaken. Het kan leiden tot luchtweginfecties of ontstekingen van gewrichten. Longaandoeningen zijn ook een probleem die vaak bij kalveren voorkomen.
Diarree
Diarree bij kalveren kun je makkelijk waarnemen. Het gevaar is dat kalveren uit kunnen drogen. Er zijn verschillende aandoeningen die tot diarree kunnen leiden, zoals een verteringsprobleem of crytosporiodose. Dat laatste is een darmaandoening die wordt veroorzaakt door eencellige parasieten.
Hygiënisch werken, een schone afkalfstal voldoende biest tijdens de eerste dagen zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om besmettingen te voorkomen. In het artikel wordt benadrukt dat je moet zorgen dat de weerstand van kalveren goed is. Het artikel geeft een aantal tips om de weerstand van kalveren te versterken.
(Bron foto: Shutterstock)