Nieuws

Groei biologische varkenshouderij

De biologische varkenshouderij groeit. Maar het overstappen op een biologische bedrijfsvoering is niet eenvoudig. Als varkenshouder moet je daarvoor de tijd nemen en een expert inschakelen.

De biologische varkenshouderij groeit, kopte Boerenbusiness in een artikel. Waren er in 2017 nog 154 biologische varkensbedrijven, met in totaal 91.340 gehouden varkens, twee jaar later was dat aantal toegenomen tot 180 bedrijven met in totaal 107.081 varkens. Op het totaal aantal gehouden varkens, ruim 12 miljoen, is het aandeel biologische varkens nog beperkt, ongeveer 1 procent. Duidelijk is wel dat de belangstelling voor biologische gehouden varkens toeneemt.

Marktgerichte keten

Varkenshouders die willen overstappen op biologische bedrijfsvoering, moeten daarvoor wel de tijd nemen. Je moet forse investeringen doen. En er moet afzetruimte zijn. De biologische varkenshouderij is een soort geleide economie, schrijft vakblad Varkens in een artikel. Het toelaten van nieuwkomers wordt geregeld op basis van de ruimte op de onderscheidende afzetmarkt. De productie van biologisch varkensvlees wordt gestuurd door een marktgerichte keten. De vraag bepaalt het aanbod.

Voor het overstappen kunnen varkenshouders het best een expert inschakelen. Je moet immers forse investeringen doen. Zo moeten bestaande stallen omgebouwd worden zodat ze voeldoen aan de eisen van SKAL en de drie sterren voor het Beter Leven Keurmerk. Varkens moeten meer leefruimte hebben met gebruik van stro en ruwvoer.

Goed verdienmodel

Als je bij de bank aanklopt voor financiering, zul je duidelijk moeten maken dat er afzetzekerheid is. Je moet als varkenshouder een leveringscontract zien te krijgen voor het biologisch vlees bij een afnemende partij zoals De Groene Weg.

Albert Everts, specialist (biologische) varkens bij De Heus, denkt dat er voor biologische varkenshouders een goed verdienmodel is, maar de basis is toch een professionele bedrijfsopzet met goede technische resultaten. Je zult kengetallen bij moeten houden en op basis daarvan de technische resultaten blijven aanscherpen. Varkenshouders doen er verstandig aan experts in te schakelen.

(Bron foto: Shutterstock)