Nieuws

Groeiende belangstelling voor pecannotenbomen

De Carya, hickorynoot of pecannoot is een indrukwekkende boom die in Nederland een plaats verdient in de openbare ruimte, vindt dendroloog Jan Mauritz. Er zijn steeds meer rassen die hier goed gedijen.

Het geslacht Carya, een geslacht van bomen uit de Juglandaceae of okkernotenfamilie, kent 16 soorten die weer onderverdeeld zijn in 35 subsoorten. Dendroloog Jan Mauritz besteedt in Boomzorg in een uitvoerig artikel aandacht aan dit bomengeslacht dat naar zijn smaak veel te weinig aangeplant wordt. Het geslacht Carya komt van nature voor in het oosten van Canada en in oostelijk en centraal Noord-Amerika, tot in Mexico aan toe. Drie soorten komen uit Azië. Het zijn allemaal grote tot zeer grote bomen die in de gematigde klimaatzone van het noordelijk halfrond gedijen. De Nederlandse naam van dit geslacht is hickorynoot of pecannoot.

Hoge bomen

De bomen worden zeer hoog, tot meer dan 40 meter. Alle Carya's hebben een opgaande, slanke en regelmatige kroonvorm. Er komen weinig ziekten en plagen voor in deze boom. Het is daarom onbegrijpelijk dat ze zo weinig aangeplant worden, vindt Jan Mauritz. De boom heeft wel een probleem: herplant is lastig. Je moet ze dus al jong op definitieve plaats zetten.

De auteur beschrijft in het artikel zes soorten Carya's, waaronder een uitvoerige beschrijving van Carya illinoinensis, de soort die de eetbare pecannoten produceert. De boom prefereert een warm klimaat: een dagtemperatuur van 24 tot 30 graden in een lang seizoen, met daarbij ook nog een hoge luchtvochtigheid. Dan kunnen de bomen wel tot 50 meter hoog worden. Ondanks die voorkeur voor een warm klimaat gedijt deze soort ook in Nederland goed.

Pecannoten

Ook Vakblad Bloembollenvisie breekt een lans voor deze Carya-soort. Er zijn steeds meer rassen beschikbaar van C. illinoinenis die hier goed gedijen, zo is te lezen in het artikel 'Diverse rassen al succesvol gebleken'. De belangstelling voor de voedingsrijke noten die de boom produceert stijgt. Maurtiz besluit het artikel met de opmerking dat Carya's meer dan fantastisch mooie bomen zijn. Het zijn 'geweldige verschijningen, die ook hier in Nederland een voorname plaats verdienen in de openbare ruimte als laan- en straatboom of als parkboom.'

(Bron foto: Pixabay)