Nieuws

Groeiregulatoren voor vruchtzetting

Soms moet je de vruchtzetting bij fruitbomen stimuleren. Dat kan met groeiregulatoren als gibberelline of Regalis Plus. Zo zorg je voor een goede opbrengst.

Met groeiregulatoren kun je de de plantengroei beïnvloeden. Je kunt de lengtegroei remmen of juist stimuleren, of de plant stimuleren extra knoppen te vormen. Gibberellinen is een groep van plantenhormonen die je kunt gebruiken. De stoffen worden afgekort met GA (Gibberellic acid). Fruittelers kunnen er een paar inzetten waaronder GA3 en GA4/7. Ze gebruiken ze om parthenocarpie te bevorderen. Een plant maakt dan vruchten zonder dat er bestuiving plaatsvindt. Handig wanneer door vorstschade de vruchtzetting achter blijft.

Vorstschade

Vakblad Management&Techniek bespreekt in het artikel 'Groeiregulatoren helpen bij de vruchtzetting' de mogelijkheid om GA3 en GA4/7 in te zetten bij peer (Conference) en appel (Jonagold). Juist bij Conference is veel ervaring in de toepassing van die groeiregulatoren. Dit ras kan na vorstschade toch vruchten vormen. In het artikel worden spuitschema's besproken.

Beurtjaar

Bij Jonagold is bespuiten met groeiregulatoren soms nodig omdat dit ras beurtjaren heeft. In een jaar dat dit ras weinig vruchten vormt, is het zinvol tot extra vruchtvorming aan te zetten. Anders worden de appels erg zwaar en slecht bewaarbaar. Bovendien rem je zo een ongebreidelde groei.

Een andere stof die genoemd wordt is Regalis, een stof die de vorming van gibberellinen stimuleert en de afbraak ervan remt. Meer informatie over plantenhormonen vind je in het artikel 'Hormonen bepalend voor tientallen groei- en ontwikkelingsprocessen' dat in 2006 in Onder Glas verscheen.

(Bron foto: Thinkstock)

Links

(1)