Nieuws

Groen Kennisnet focust op voedseltransitie

Groen Kennisnet presenteert een dossier over veranderend eetpatroon en lesmateriaal Foodbedrijven in transitie in de vorm van een Wiki. Dossier en Wiki kwamen tot stand in samenwerking met het Leernetwerk Veranderend Eetpatroon.

Het eetpatroon verandert omdat consumenten andere voedselkeuzes maken. Zo zoeken ze naar voedingsmiddelen die gezonder zijn, die bijdragen aan een gezonde leefomgeving of die minder impact hebben op de wereld. Ze kiezen bijvoorbeeld voor biologisch geproduceerd voedsel of voedsel dat weinig of geen dierlijke eiwitten bevat.

Die verandering van het voedselpatroon is niet alleen een trend. De voedseltransitie is ook nodig om op termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel in een gezonde leefomgeving te kunnen garanderen. Het nieuwe dossier 'Veranderend eetpatroon' laat zien wat er gaande is.

Leernetwerk

Waarom verandert het eetpatroon? En hoe kun je het eetpatroon van consumenten beïnvloeden? In de subdossiers 'Beeld van veranderend eetpatroon', 'Begrijpen van veranderend eetpatroon' en 'Invloeden op veranderend eetpatroon' vind je achtergrondinformatie: publicaties, video's, en vakbladartikelen. De dossiers zijn samengesteld in samenwerking met het Leernetwerk Veranderend Eetpatroon.
Dat leernetwerk vindt het belangrijk dat ook studenten zich bewust worden van de impact van hun voedselkeuze. Wat is het effect op de economie, de gezondheid, of het milieu? Welk bronnen zijn betrouwbaar? En welke rol heb je als toekomstig professional - als teler of voedselbereider bijvoorbeeld - in de voedseltransitie?

Lesmateriaal

Als aanvulling op het dossier is daarom een subdossier 'Bewustwording van de student' en het lesmateriaal 'Foodbedrijven in transitie' in de vorm van een WIKI ontwikkeld. In dat lesmateriaal vind je informatie over verschillende thema’s zoals eiwittransitie, stadslandbouw, gezonde producten en voedselverspilling. Zowel het dossier als de Wiki zijn speciaal gemaakt voor het groen onderwijs en openbaar beschikbaar.

Je vindt het Dossier 'Veranderend eetpatroon’ op de overzichtspagina Dossiers van Groen Kennisnet. De Wiki ‘Foodbedrijven in transitie’ vind je op de overzichtspagina Wiki Groen Kennisnet.


(Bron foto: Thinkstock)

Links

(6)