Nieuws

Groen Kennisnet tipt de docent: Films in de klas

College leraar
Bron foto: Monkey Business Images, Shutterstock
Samenvatting
  • Onderwerp
    lesmateriaal, voedsel, duurzame landbouw, dierenwelzijn, ethiek, vogelgriep
  • Interessant voor
    docenten
Bekijk de bronnen
Wil jij gebruik maken van actuele informatie tijdens je les? Maar vind je moeilijk je weg in de grote hoeveelheid bestaande bronnen? Groen Kennisnet heeft de oplossing. In onze rubriek 'Groen Kennisnet tipt de docent' lichten we actuele bronnen uit zodat jij ze meteen kunt inzetten in de klas.

Het einde van het schooljaar is in zicht. De laatste toetsen worden gemaakt en de vakken zijn voor dit jaar afgerond. In de Groen Kennisnet Kennisbank vind je verschillende films, televisieprogramma’s of documentaires. Deze behandelen interessante onderwerpen die ook voor het groene onderwijs relevant zijn. In deze tipt de docent lichten we een aantal video’s uit. Bij elke video is een opdracht gemaakt. Zo heb je als docent een leuke én leerzame invulling van je les.

De opdrachten

Films in de klas: De voedsel BV

Deze opdracht hoort bij de aflevering ‘voedsel BV’ van VPRO Tegenlicht. In de opdracht leren studenten meer over import en export in Nederland en over productieprocessen van voedsel. Ook daagt de opdracht uit tot kritische denken en het vormen van een mening. De opdracht kan ingezet worden in het hele groene onderwijs, maar is bijzonder relevant voor studenten van de opleidingen voeding en handel.

Films in de klas: Duurzame landbouw

Deze opdracht gaat over de aflevering ‘Duurzame landbouw, wie gaat dat betalen?’ van Pointer. In deze opdracht leren studenten meer over de rol die supermarkten en consumenten hebben in de verduurzaming van de landbouw. Daarnaast worden ze uitgedaagd om zelf een mening te vormen over wat duurzame landbouw is en wie verantwoordelijk is voor verduurzaming. De opdracht is relevant voor diverse groene opleidingen.

Films in de klas: Het varken

De aflevering ‘Het varken’ van de Keuringsdienst van Waarde staat in deze opdracht centraal. In de opdracht worden studenten uitgedaagd na te denken over ethische dilemma’s die spelen in de dierhouderij. De opdracht is relevant voor studenten van de opleidingen dier en veehouderij.

Films in de klas: De aanpak van vogelgriep

De laaste tip voor deze week is 'Films in de klas: De aanpak van vogelgriep'. De opdracht maakt gebruik van de aflevering ‘De aanpak van vogelgriep’ van Pointer. De aflevering en bijbehorende opdracht gaan in op vogelgriep bij gehouden en wilde vogels en is daarom relevant voor studenten van de opleidingen dier, veehouderij of landschapsbeheer.

Meer informatie