Nieuws

Groen Kennisnet tipt de docent: Sluit het jaar af met films in de klas

leeg klaslokaal Kohji Asakawa via Pixabay via Pixabay
Bron foto: Kohji Asakawa via Pixabay, pixabay (Pixabay License)
Samenvatting
  • Onderwerp
    lesmateriaal, natuur, natuurcompensatie, biodiversiteit, duurzame landbouw, dierenwelzijn, ethiek, potgrond
  • Interessant voor
    docenten
Bekijk de bronnen
Wil jij gebruik maken van actuele informatie tijdens je les? Maar vind je moeilijk je weg in de grote hoeveelheid bestaande bronnen? Groen Kennisnet heeft de oplossing. In onze rubriek 'Groen Kennisnet tipt de docent' lichten we actuele bronnen uit zodat jij ze meteen kunt inzetten in de klas.

Het einde van het schooljaar is in zicht. De laatste toetsen worden gemaakt en de vakken zijn voor dit jaar afgerond. In de Groen Kennisnet Kennisbank vind je verschillende films, televisieprogramma’s of documentaires. Deze behandelen interessante onderwerpen die ook voor het groene onderwijs relevant zijn. In deze tipt de docent lichten we een aantal video’s uit. Bij elke video is een opdracht gemaakt. Zo heb je als docent een leuke én leerzame invulling van je les.

De opdrachten

Films in de klas: Potgrond

Potgrond is een belangrijke grondstof in de groene sector. Maar waar komt deze stof vandaan en welke knelpunten bestaan er in de productie? Kom het te weten in de aflevering potgrond van de Keuringsdienst van Waarde. De opdracht gaat nog een stapje verder. Aan de hand van artikelen uit vakbladen onderzoeken studenten de alternatieven voor potgrond in hun sector. De opdracht is gemaakt voor studenten in de opleidingsrichtingen: Land- en tuinbouw, Natuur en milieu, Groene leefomgeving

Films in de klas: Beestachtige liefde

De relatie tussen mens en dier heeft een lange geschiedenis. Tegenwoordig spelen ook huisdieren een grote rol in het leven van veel mensen. In de serie ‘Beestachtige liefde’ van NPO 3 maak je kennis met mensen die een bijzondere relatie hebben met (huis)dieren. Maar is deze relatie wel altijd goed voor mens en dier? De opdracht daagt uit tot discussie. Aan de hand van vier stellingen en suggesties tot discussiewerkvormen vormen studenten een mening over de relatie tussen mens en dier. Deze opdracht is ontwikkeld voor studenten in de opleidingsrichting dier.

Films in de Klas: Nieuwe natuur

Bij de bouw van nieuwe huizen of bedrijven moet rekening gehouden worden met de natuur op die plek. Soms betekent dit dat natuurcompensatie nodig is. In de aflevering ‘Kan je een oud bos vervangen door nieuwe natuur’ van Pointer kom je meer te weten over of deze compensatie eigenlijk wel kan. In de opdracht gaan studenten aan de slag met het afwegen van belangen en bekijken ze de behoefte van verschillende soorten compensatiemaatregelen. Deze opdracht is ontwikkeld voor studenten van de opleidingsrichting Natuur en milieu en Groene Leefomgeving.

Tipt de docent tijdens de vakantie

Nu het eind van het schooljaar is aangebroken gaat Groen Kennisnet Tipt de docent ook met vakantie. In het nieuwe schooljaar zal er weer elke twee weken een tip verschijnen. Wil je ondertussen op de hoogte blijven van de bruikbare bronnen in het vakgebied? Abonneer je op de Groen Kennisnet nieuwsbrief en blijf op de hoogte via onze social media kanalen Instagram en Facebook.