Nieuws Maasduinen

Groen Kennisnet tipt de docent: Transitie naar duurzaam landschap in Nationaal Park De Maasduinen

Luchtfoto Maasduinen, © De Marke Stichting
Bron foto: © De Marke Stichting
Samenvatting
  • Onderwerp
    tipt de docent, transitie, De Maasduinen
  • Interessant voor
    docenten, hbo-studenten
Bekijk de bronnen
Op veel plekken werken provincies, waterschappen, gemeenten, maatschappelijke partners, (agrarisch) ondernemers, grondeigenaren en grondgebruikers samen in gebiedsprocessen om de opgaven in het landelijk gebied aan te pakken. In de zomer van 2024 sprak Groen Kennisnet verschillende betrokkenen bij het gebiedsproces in Nationaal Park De Maasduinen. Aan de hand van deze praktijkverhalen maken studenten kennis met het gebied en leren ze wat er komt kijken bij gebiedsgericht werken.

De Maasduinen is een rivierlandschap met aan de ene kant de Maas en op de oever rivierduinen. Sommige ‘duinen’ zijn wel tot een meter of 20 hoog. Achter de rivierduinen ligt een groot uitgestrekt duingebied dat doorloopt tot aan de Duitse grens. Het park is ongeveer 4.500 hectare groot en loopt van Heijen tot Arcen in Noord-Limburg.  In de Groen Kennisnet zomerreeks van 2024 over De Maasduinen sprak Groen Kennisnet verschillende betrokkenen bij dit gebied en vraagt ze naar hun kijk op de transitie naar een duurzaam landschap.

Deze zomerserie vormt de basis voor de Groen Kennisnet tipt de docent: Gebiedsgerichte aanpak in De Maastuinen. Aan de hand van de interviews en met behulp van bronnen zoals het dossier Bodemgezondheid en de Groen Kennisnet partnersite Toolbox voor biodiversiteit verdiepen studenten zich in gebiedsgericht transitie vanuit het standpunten van een terreinbeheerder en een agrariër. Deze tips zijn ontwikkeld voor studenten in het hbo en kunnen in ongeveer 2 uur uitgevoerd worden.

Webinar Transitie Nationaal Park De Maasduinen

Wil je nog meer weten over de verschillende perspectieven in De Maasduinen? Dat kan. Op 12 september organiseert Groen Kennisnet het webinar 'Transitie naar duurzaam landschap in Nationaal Park De Maasduinen'. Hierin vertellen terreinbeheerder Ido Borkent en melkveehouder Rik Zeegers meer over hun ervaringen met samenwerking in de pilotgroep en maatregelen die genomen zijn. Beiden hebben hun eigen kijk op de problemen en mogelijkheden in het gebied. 

Wil jij dit webinar bijwonen? Meld je dan nu aan
Er is ook ruimte voor vragen van kijkers. Ga aan de slag met de opdracht en stel je vragen tijdens het webinar.

Over Tipt de docent

Als je als docent gebruik wilt maken van actuele informatie tijdens de les, is het soms best lastig geschikte bronnen te vinden. Groen Kennisnet helpt je daarbij met de rubriek ‘Groen Kennisnet tipt de docent’. Uit een kennisbank van meer dan 500.000 bronnen kiezen we actuele thema’s die we voorzien van opdrachten. Zodat jij deze meteen kunt inzetten in de klas.