Nieuws

Groen onderwijs exporteert kennis

Een land als China met grote ambities op het gebied van groei en modernisering kijkt over de grenzen heen om te leren hoe zij zaken als voeding en milieu in hun eigen land beter kunnen organiseren. Zo kijken ze ook naar onze groen mbo- en hbo-opleidingen.

Vakblad Groen Onderwijs sprak over dit onderwerp met een aantal groene scholen op mbo- en hbo-niveau. Onder andere Lentiz Opleidingen en Groenhorst hebben een partnership met scholen in China. Bij beide onderwijsinstellingen startte de samenwerking ongeveer twee jaar geleden. Het gaat om de zogenaamde BTEC opleidingen. Dit council garandeert een internationaal erkend mbo-diploma. In het hoger onderwijs is de Chinese instroom zo’n vijftien jaar geleden begonnen, met op dit moment aan kop de Wageningen Universiteit. In sommige opleidingen is de helft van de studenten van Chinese afkomst.

Internationalisering

In het mbo is dit nog lang niet het geval en ligt internationalisering moeilijker. Ook al wordt er door sommigen vraagtekens bij internationalisering gezet, is het wel belangrijk voor de verbetering van het onderwijs. Omdat we in een internationale sector werken, is het belangrijk om mensen op te leiden die internationale kennis hebben, ook al heb je er niet in iedere functie er mee te maken. Ook voor docenten is het een verrijking. Door een aantal weken in het buitenland les te geven, kijken ze ook weer frisser naar hun eigen onderwijs. In het hbo zijn de motieven voor uitwisseling en studenten vaak hetzelfde, zo blijkt uit het gesprek met de voorzitter van VHL Peter van Dongen. Maar niet alleen voor Chinese studenten is een uitwisseling interessant, ook voor de Nederlandse studenten. Zij maken namelijk kennis met andere culturen.

De baanmogelijkheden van Chinese studenten worden in hun eigen land beter, doordat ze in Nederland hebben gestudeerd. China vindt met name de praktische aanpak die Nederlandse opleidingen hanteren, interessant. De studenten die hier zijn geweest, kijken anders naar dieren en functioneren anders. En dat lijkt te worden opgemerkt.


(Bron foto: Vakblad Groen Onderwijs)