Nieuws

Groenontwerp om groen bewustzijn bij kinderen te versterken

Door rekening te houden met de specifieke wensen van kinderen kun je stimuleren dat ze in aanraking komen met groen. Zo vergroot je het groen bewustzijn en wordt de wereld wat beter, aldus Peter Derksen.

Peter Derksen, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag, vindt het belangrijk dat kinderen zo veel mogelijk in aanraking komen met groen. Je moet ze daarom betrekken bij de aanplant van bomen, zegt hij. Zo vergroot je het groene bewustzijn waardoor de wereld weer wat beter wordt. In een artikel in vakblad Boomzorg licht hij twee projecten uit waar kinderen volop in aanraking komen met groen.

Educatie

Het eerste project is het educatief natuurcentrum CNME in Amersfoort. Dat centrum richt zich op ondersteuning van basisscholen bij het onderwijs over natuur. Op het toegankelijke terrein van landgoed Schothorst liggen verschillende thematuinen zoals een kleinfruittuin, een grote bloemen- en insectentuin met een bijenhuis, een kleurenspectrumtuin en een heemtuin. Basisschoolleerlingen kunnen er voor themalessen verschillende opdrachten uitvoeren. Omdat er paadjes tussen de planten zijn aangelegd, kunnen kinderen alles goed bekijken, maar hoeven ze de paden niet af.

Jong en oud

Een heel ander project is de groeninrichting rond het nieuwbouw-appartementencomplex de Leyhoeve bij Tilburg. Bijzonder in dit project is dat de inrichting rond het wooncomplex voor ouderen ook interessant is voor kinderen. De samenkomst van jong en oud staat centraal in het project. Het groen in de buitenruimte moet dat contact versterken. Dat contact tussen die groepen is belangrijk, zo is de gedachte, en het verhoogt het algemene welzijn.

Avontuur

De buitenruimte is daarom zo ingericht dat het interessant is voor zowel jong als oud. Bewoners moeten er anoniem kunnen verblijven, bijvoorbeeld alleen op een bankje zitten of een wandelingetje maken. Maar er zijn ook plekken waar jong en oud elkaar ontmoeten. Zo zijn er interessante plekken gemaakt waar kinderen kunnen buiten spelen, ravotten en op op avontuur gaan. Het idee is dat de oudere bewoners meegaan met de kleinkinderen om een oogje in het zeil te houden. Zo halen ze ook zelf een frisse neus.

Het artikel gaat in op de inrichting. De ontwerpers hebben de Leyhoeve niet in detail ingericht. Er zijn multifunctionele ruimtes gecreëerd waaraan bewoners zelf invulling mochten geven. Zo zijn er bewoners die op een grasveldje geiten, konijnen en kippen hebben gezet. En er zijn bewoners die zich bezighouden met een moes- en kruidentuin.

(Bron foto: Shutterstock )