Nieuws

Groenten als veevoer

Groenten met een schoonheidsfoutje zitten boordevol vitaminen en andere waardevolle stoffen. Het Feed Design Lab wil ze verwerken tot veevoer.

Afwijkende groenten, groenten die niet geschikt zijn voor consumptie omdat ze een schoonheidsfoutje hebben, of die overtollig zijn, zijn te waardevol om ze als restproduct te verwerken tot compost of te gebruiken voor energiewinning. De groenten zitten boordevol gezonde vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en flavonoïden. Voor veevoer - feed - zijn ze interessante grondstoffen, zo is te lezen in een artikel in Agro & Chemie, zeker omdat het preventief gebruik van antibiotica steeds meer wordt aangescherpt.

Verwerking

In Noord-Limburg, waar veel bedrijven gevestigd zijn die groenten kweken, zijn groenten met een afwijkende kleur, vorm of graad van rijpheid ruimschoots beschikbaar. Enkele bedrijven in de regio willen in het Feed Design Lab die waardevolle maar overtollige groenten gaan verwerken tot hoogwaardige ingrediënten voor diervoeders.

Op basis van verschillende criteria als beschikbaarheid van de producten en en toepasbaarheid van de ingrediënten zijn uien, tomaten, paprika en enkele koolsoorten geselecteerd als mogelijke grondstof. Wat de verwerking van de producten lastig maakt, is het hoge watergehalte in de producten. De groenten zullen gedroogd moeten worden tot een watergehalte van maximaal 20 procent als ze verwerkt worden, of tot 13 procent als ze bewaard moeten worden.

Mindset

De gedachte om groenten te gebruiken als grondstof, is een mindset, vindt Henri Michiels van Dinnissen Process Technology. Overtollige groenten moet je niet beschouwen als een restproduct, maar een waardevolle grondstof.


(Bron foto: Thinkstock)