Nieuws

Groep 8 leert over voeding in moestuin en kas

Leerlingen uit groep 8 van basisschool Aan Boord kweekten hun eigen groenten onder begeleiding van studenten van hogeschool CAH Vilentum. Zo leerden ze in het ‘Smakelijke klaslokaal’ over voeding en de natuur.

Vorig voorjaar ging het project Smakelijke klaslokaal in Dronten van start. Geen theorie, maar praktisch in de buitenlucht aan de slag in hun eigen omgeving, was het motto voor de samenwerkende onderwijsinstellingen. Door het zelf telen, oogsten en klaarmaken van voedsel, zijn de basisschoolleerlingen actief bezig met gezonde voeding. Ze leren over de herkomst van voedsel en over de natuur. Studenten begeleiden de kinderen bij het opzetten van de moestuin en in de kas van Hogeschool CAH Vilentum.

Behalve leerdoelen op het vlak van natuur en verzorging, draagt het project ook bij aan sociaal-emotionele leerdoelen als samenwerken en presenteren.

Enthousiasme

De reacties van leerlingen waren zeer positief, zo is te lezen in het verslag Buiten leren over voedsel. Van de oogst maakten de leerlingen in de keuken van de hogeschool hapjes voor bij het eindevenement voor ouders, waar kinderen ook een presentatie over het belang van gezonde voeding verzorgden. De hao-studenten op hun beurt konden hun kennis van gezonde voeding delen met het jonge publiek en zo ervaring opdoen met het geven van voorlichting.

Uitbreiden

De initiatiefnemers van CAH Vilentum Dronten, lector Dinand Ekkel en docent Brigitta Methorst, willen het project graag uitbreiden naar andere scholen in Dronten en Flevoland. Nu is het project uitgevoerd op het terrein van de hogeschool, maar dat zou ook mogelijk zijn bij de basisschool zelf of op een moestuincomplex. Voorwaarde voor het slagen is dat zowel schoolbestuur als leerkrachten de gedeelde waarden omarmen, zo meldt het verslag. Ook het agrarisch bedrijfsleven en (NME-)organisaties kunnen betrokken worden bij de verdere ontwikkeling van het ‘buiten leren over voeding’.

Foto: Flevopost