Groninger Blaarkop Zeldzaam Ras van het Jaar 2014
Elk jaar kiest de SZH één van de inmiddels ruim 50 verschillende zeldzaam geworden landbouwhuisdierrassen als ras van het jaar. In dit kader wordt het ras extra onder de aandacht gebracht.
Een plaatje in het landschap…
Met haar ‘blaren op haar kop’ (los of vast) , rode of zwarte lijf en witte buik is de blaarkop een dier dat je ziet staan in het landschap en duidelijk herkenbaar is als levend erfgoed. Dat is belangrijk, niet alleen om de Blaarkop bekendheid te geven maar met haar al de andere oorspronkelijke rassen.
… en op je bord!
De beste manier om een zeldzaam ras toekomst te bieden is om het weer een wezenlijk onderdeel te maken van onze samenleving. Een voorbeeld hiervan is het gebruiken van de het ras voor de vele producten die zij te bieden heeft. De blaarkop is van oudsher een dubbeldoelkoe, en is geschikt voor zowel melk als vleesproductie Nu zijn Blaarkoppen vaak te vinden op biologische boerderijen en worden diverse producten van de blaarkop vermarkt, van melk en boter tot biefstuk en entrecote. Producten van de Nederlandse zeldzame rassen zijn ondergebracht bij de website www.zeldzaamlekker.nl, waar consumenten op zoek kunnen naar producenten bij hun in de buurt.
Populair en toch kwetsbaar
De Blaarkop heeft een paar bijzonder goede eigenschappen. Juist vanwege deze goede eigenschappen wordt het ras nogal eens gekruist met andere rassen zoals de Holstein-Friesian. Het inkruisen van een klein deel van de populatie Blaarkoppen is niet direct een probleem, maar voor een goed behoud van het oorspronkelijke ras en haar eigenschappen is het van belang dat er ook een gezonde populatie met oorspronkelijke bloedlijnen in stand blijft. Dit aspect verdient volgend jaar extra aandacht.
Een ras van het jaar laat zien welke mogelijkheden er voor de oorspronkelijke rassen zijn. De blaarkop staat in 2014 ook als het ware model voor alle erfgoedrassen. Aan dit ras kunnen we laten zien wat de bedreigingen en kansen voor ons leven erfgoed kunnen zijn.
Wat er in 2014 allemaal te zien en te beleven is rondom de blaarkop zal te zijner tijd allemaal te vinden zijn op de website van de SZH www.szh.nl, of op de website van stichting De Blaarkop www.blaarkopnet.nl.
Contact
(Bron foto: Z Faber)